De leder som har eller håller på att rustas upp är Kyrkstigen, Rågmjölsvägen och Norakammen. Totalt rör det sig om en sträcka på tio mil och varje vandringsled bär på sin egen historia.
Projektledare Anna Hansson berättar att Kyrkstigen trampades redan på 1500-talet av människor som måste fara till kusten för att handla saker, uppfylla sin plikt att gå i kyrkan och begrava sina döda i vigd jord.
Rågmjölsvägen var särskilt viktig under nödåren 1867-1868, när inlandsborna begav sig till Ursviken för att få tag på mjöl som skeppats dit. Men vägen trafikerades både förr och senare.
– Den användes ända fram till slutet på 1920-talet när lastbilar konkurrerade ut hästarna, berättar Anna Hansson.
Nu håller lederna på att märkas upp och förses med spångar, broar, rastplatser och skyltar. Vissa avsnitt är klara medan andra återstår. Tanken är att det ska vara framkomligt, både till fots och på cykel, och lätt att hitta.
Målgruppen är vandrare, både lokalbefolkning och turister, som vill uppleva lokalhistoria och natur.
– Även om man har bott länge i Norsjö känner man inte till alla fina stråk i kommunen. Många åker till fjällen för att vandra, varför inte vandra i skogslandet? säger Ulrica Magnusson, som också arbetat med projektet.
I morgon, lördag, är det högtidlig invigning med tal, musik, en guidad tur för den som vill och mycket annat. Evenemanget hålls i Bastuträsk by, vilket var ett givet val på flera sätt: dels är det en av kommunens allra äldsta byar, dels ligger lederna alldeles i närheten.
– Jag brukar kalla lederna ett ådernät. Då kanske det här är pulsådern, säger Anna Hansson.
Egentligen tar projektet slut den sista augusti. Men fortfarande återstår en hel del arbete, så alla som engagerat sig hoppas på en fortsättning. En av dem är Sören Westermark, byaålderman i Bastuträsk by:
– Det får inte ta slut, det är ju en vandring, säger han.