Den frågan var Enar Nordvik, arkitekt, och Karin Degerfeldt, samordnare för stadsomvandlingen, ivriga att söka besvara när de föreläste på Skellefteå Senioruniversitet härom torsdagen. 130 i publiken häpnade och förundrades över allt som händer och allt som planeras i kommunen.
Historien är förstås viktig för att förstå samtiden och gå framåt. Nordvik målade med bred pensel för att beskriva kommunen från sockenbildningen på 1300-talet och fram till nu: stad 1845 – efter 1945 försvann trähusen till förmån för moderniteten – religion var grunden men nu dök ishockeyn upp som en en kraft – Anderstorp byggdes på 70-talet – superdatorn i nästa årtionde, medan 90-talet var ett ”totalt jävla mörker”.
Nuet: Den gällande översiktsplanen tänjer ut sig till år 2030. Hur stor blir tillväxten? Blir vi 80 000? Kanske 100 000? Northvolt nämns ofta i sammanhanget. Hur ändrar vi skelleftebor mentalitet, vi som helst vill ha drive in på Clas Ohlsson? Jo, det får vi lov att göra, för det är ”en del i att vara en stad”. Bilarna får stryka på foten för gång-, cykel- och kollektivtrafik. Och hur omvärderar vi mjuka frågor (En flotte) jämfört med hårda saker (jobb)? Ja, kanske finns det andra värden i livet än att arbeta…
Degerfeldt förde in en lång katalog med utmaningar för Skellefteå, oftast från en omvärld som vi blir allt mer beroende av: konkurrens om kompetensen, stigande förväntan på välfärden, ökad bostadsbrist, möjligheter till ökad effektivitet med ny teknik, ökad kommunal fokus på integration, färre som jobbar (det blir fler barn och äldre), ökad osäkerhet i omvärlden och mycket annat.
Vad händer konkret, nu och i framtiden? Några exempel:
Ny sträckning av E4, Norrbotniabanan, som utökar arbetsmarknadsområdet: boende i Byske kan dagspendla till Umeå, Resecentrum, Northvolt ökar möjligheten till ”första jobbet” för ungdomar, cykelvänlighet, en älvsbro runt hörnet (som påminner om Lejonströmsbron), kulturhuset – ännu en stor grop men snart kanske det högsta trähuset i världen. Tur att det är av trä, för vore det av betong skulle det väl sjunka ner i snåttermyren som finns därunder sedan hedenhös, enligt Nordvik! Ett tiotal byggprojekt i stan med omnejd, där uppemot 2000 fler bostäder ska stå färdiga inom tre år. Minst.
Bra jobbat av föreläsarna. En och annan i publiken blev kanske översköljd av den komplexa informationen. Men titta gärna på hemsidan www.vaxer.skelleftea.se, i egen takt. Huvudintrycket är dynamik, utveckling och framtidstro. Landets största by är på väg att bli en riktig stad.
Observera att nästa föreläsning, 14/3, är flyttad till EFS Stationsgatan. Då gästar den kände journalisten PO Tidholm Senioruniversitetet. Lyssna gärna på Norrlandspodden som uppvärmning.
Tore Bergström