Uttersjöträsket ligger vackert mitt i byn med östra respektive västra Uttersjön på var sida. En gång för många år sedan var sjön både välmående och inbjudande, vilket Viktoria Strömberg som är född och uppvuxen i byn kan intyga.
– När jag var barn badade vi i sjön, men nu är det ingen som badar här, säger Viktoria Strömberg.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
I dag är delar av byns sjögrupp samlade vid stranden till sjön. Det är fiskedag i byn, men här handlar det inte om något nöjesfiske utan ett fiske som ska rädda sjön från övergödning och algblomning. Viktoria Strömberg och Göran Eriksson i sjögruppen kan glädjas över fångstresultatet som hittills är över all förväntan. På bara några få försommarveckor har de bärgat över ett ton fisk.
– Målet är att få upp 1,4 ton vitfisk, men vi behöver inte vara klara i år, säger Göran Eriksson.
Sommaren 2007 uppmärksammade byborna att deras sjö inte mådde så bra. Viktoria var orolig och ringde till kommunen för att få råd och hjälp.
– Då var sikten tio centimeter, vattnet var alldeles brunt och det var fullt med alger. Sjön såg alldeles konstig ut, säger Viktoria.
Två dagar senare kom Bo-Göran Persson, Skellefteå kommuns limnolog, vilken är en expert på livet i sötvattenmiljöer, och tog prover på sjön. Ett snabbt agerande med tanke på att det var mitt i sommaren, påpekar Viktoria. Dessutom gjordes även provfiskningar som påvisade att sjön hade extrema mängder av braxen och mört som tagit över och trängt undan gädda och abborre.
– Sjön hade alldeles för höga värden av kväve och framför allt fosfor, därför hade vitfisken gynnats på bekostnad av rovfiskarna. Braxen och mört betar bottenslam och får i sig fosfor som de sedan kissar och bajsar ut i vattnet, säger Bo-Göran Persson.
Detta späder på övergödningen och ökar risken för algblomning. När vattnet dessutom blir grumligare försämras sikten för rovfiskarna vilket gör att de får svårare att fånga sina byten. Limnologen Bo-Göran Persson menar att det finns ett tiotal sjöar i Skellefteå kommun som är så övergödda att de drabbas av kraftig algblomning under sommarhalvåret.
Första steget mot en friskare sjö i Uttersjön var att göra en översyn av alla privata avlopp. Dessutom involverades traktens bonde i arbetet med att strypa tillförseln av näring till sjön. Efter flera års framgångsrikt arbete har invånarna i byn tillsammans med myndigheterna lyckats stoppa stora delar av tillförseln av näring till sjön.
– Det finns hopp om att sjön ska må bättre, men hur bra det blir vet vi inte än, säger Bo-Göran Persson.
Målet är att sjön inte ska drabbas av algblomning varje sommar. Men att den inom överskådlig tid ska bli så frisk som den var för 100 år sedan är inte realistiskt, menar Bo-Göran.
Nu i sommar påbörjades nästa steg, utfiskning och reducering av vitfisken i sjön. Med två stora ryssjor utplacerade i varsin ända av sjön fångas fisken. Abborre och gädda går tillbaka i sjön medan braxen och mört får lämna Uttersjöträsket.
– Vid första vittjningen fick vi upp 164 kilo och det fortsatte sedan med 125 kilo om dagen i sex dagar. Så i dag är vi uppe i över ett ton fisk, säger Göran Eriksson.
Fångster i den har mängden kräver även en plan för hur den ska tas om hand. Att äta den har aldrig varit ett alternativ eftersom kvaliteten på fisken är undermålig.
– Vi har sökt och fått tillstånd att gräva ner fisken, berättar Göran.
Tanken är även att de ska göra en våtmark av inloppet till sjön. En åtgärd som ska fungera som ett stort filter där stora delar av näringen blir kvar på land istället för att sköljas rakt ut i sjön.
Tack vare projektpengar från bland annat länsstyrelsen, byamännen, vattenrådet och en massa ideellt arbete från byborna är nu sjön på väg mot en friskare tillvaro.
– Vi har haft en fantastisk stöttning. Det här hade vi inte klarat av själva, säger Göran.
Viktoria menar att projektet med att rädda sjön även har visat sig ha andra värden.
– Vi i byn har fått chansen att lära känna varandra bättre och det har betytt väldigt mycket, säger hon.
I tio år har de kämpat med att försöka få sin sjö frisk och kry, men än är de inte klara. Visserligen är fisket över för den här sommaren, men nästa vår kommer ryssjorna att placeras ut i sjön igen och fisket kommer att återupptas.
– Drömmen är att det ska gå att bada i sjön igen, kanske om tre till fem år. Det finns ingen badstrand, men det kan vi fixa, säger Viktoria och skrattar.