Fyrhjulingen klättrar lugnt och kontrollerat över stenarnas ojämnheter. Vid styret sitter Benny Bäcklund på Naturbruksgymnasiet i Burträsk. Han har kunskapen om hur man säkert tar sig fram genom terrängen, men fordonet är inte helt ofarlig.
– Det sker alldeles för många olyckor i dag. Utan kunskap kan fyrhjulingen bli en dödsfälla, säger han.
Benny Bäcklund är instruktör på Naturbruksgymnasiet i Burträsk och projektledare för organisationen Säker Skogs nationella fyrhjulingsutbildning. Ett projekt som drivs i samarbete Trafikverket och startade för fem år sedan. Målet är att minska antalet olyckor med fyrhjulingar i skogen.
Nu är de framme vid kursstart. De har konstruerat samt provat ut alla övningshinder och är igång med att utbilda instruktörer. Naturbruksgymnasiet är först i Sverige och de har tagit fram en norm som kommer bli standard för Säker Skogs fyrhjulsutbildningar i hela landet.
– Utbildningen ska öka kunskapen, minska tillbuden och i grunden rädda liv, menar Benny.
I skogen kan fyrhjulingen vara till stor hjälp, men det gäller att tänka på säkerheten. Enligt Trafikverket ökar dödsolyckorna. Det vanligaste olyckstillbudet är att fordonet välter och att föraren blir fastklämd under.
– Det man kan se i statistiken är att alkohol och fart dödar.
Utbildningen för fyrhjulingarna är uppdelade i tre steg, A till C. På första nivån uppfylls kriterierna för ett förarbevis.
– Utbildningen är utförligare än vad som krävs enligt lagkravet. Vi vill nämligen ha en mer praktisk förarutbildning så att eleven verkligen får lära sig att köra.
B-nivån är inriktad mot gårdsfolk och skogsmänniskor, här kommer även släpet in i utbildningen. På sista steget, nivå C, utbildas förare som kommer att använder fyrhjulingen yrkesmässigt samt instruktörer.
– Nu vill vi nå ut till privatpersoner och får dem att förstå hur viktig säkerheten är.
Under kurserna ges eleverna möjlighet att, under kontrollerade former, testa gränserna. Både för maskinen och den egna kunskapsnivån.
Fyrhjulingarna är enligt lagen inte bara en typ, utan en mängd olika typer, av fordon: terränghjuling, motorcykel, moped, traktor samt motorredskap (Se faktaruta).
– Det är en djungel och därför har det varit svårt att komma fram till bra regler runt användandet. Det är ett jätteproblem. Vi på Säker Skog gör ingen skillnad utan säkerheten är densamma, oavsett fyrhjuling.
Trots olikheterna och på hur myndigheten ser på fyrhjulingen så är nu upplägget av den nya utbildningen i mål.
– Styrkan är att vi nu kommer att ha samma utbildning i hela Sverige. En utbildning som startar här och nu på Naturbruksgymnasiet i Burträsk, säger en nöjd projektledare.
Fyrhjulingar
Terränghjuling:Får inte köras på allmän väg, men kräver registrering.
Motorcykel:Måste kontrollbesiktas. Får köras på allmänna vägar och får ha en motoreffekt på högst 15 kilowatt.
Traktor:Får köras på allmänna vägar och är konstruerad för högst 40 kilometer i timmen.
Moped klass 1:Får framföras på allmän väg i högst 45 kilometer i timmen.
Moped klass 2:Är konstruerad för en hastighet på högst 25 kilometer i timmen. Får köras på allmän väg.
Motorredskap klass 1:Måste kontrollbesiktas och får framföras på allmän väg.
Motorredskap klass 2:Är konstruerad för att köras i max 30 kilometer i timmen. Får framföras på allmän väg.
Källa: Transportstyrelsen
Utbildningen ska öka kunskapen, minska tillbuden och i grunden rädda liv.