För 4 personer, 1 timme
800 g färsk lax med skinnet kvar
50 g smör
salt och vitpeppar
Till såsen:
2 dl vatten
2 dl grädde
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 knapp msk grönsaksbuljong i pulverform
1 msk smör
Att äta till:
grön sparris
sockerärtor
sojabönor (frysta)
kokt potatis
blandade blad
citron
dill
Gör så här:
1. Se till att fisken är benfri, men låt skinnet sitta kvar. Dela fisken i 4 portionsbitar och lägg dem med skinnet nedåt på ugnsfast form. Smält smöret och häll över fisken, salta och peppra. Sätt in en stektermometer i en av fiskbitarna och sätt in i ugnen på 125 grader. Fisken är klar när termometern visar 55 grader.
2. Koka upp vatten, grädde och vinäger i en kastrull. Rör i grönsaksbuljong, red med majsstärkelse löst i vatten och låt sjuda 5 minuter. Avsluta med en smörklick, salt och peppar.
3. Värm grönsakerna i saltat vatten utan lock. Ta bort skinnet från laxbitarna. Lägg upp och garnera med blad, dill och citron. Servera med potatis, sparris, sockerärtor och sojabönor.