Ugnsstekt lax på grönsaksbädd

Lax blir riktigt saftig om den får stekas i ugnen. Låg temperatur, gärna bara 125 grader och 45 minuters stektid gör skillnad. Byt ut potatis mot enbart grönt om du vill snåla på kolhydraterna.

Laxen blir saftig om den ugnsstek på låg temperatur.

Laxen blir saftig om den ugnsstek på låg temperatur.

Foto: TT

Livsstil & fritid2018-10-09 06:15
undefined
Laxen blir saftig om den ugnsstek på låg temperatur.

För 4 personer, 1 timme

800 g färsk lax med skinnet kvar

50 g smör

salt och vitpeppar

Till såsen:

2 dl vatten

2 dl grädde

1 tsk vitvinsvinäger

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 knapp msk grönsaksbuljong i pulverform

1 msk smör

Att äta till:

grön sparris

sockerärtor

sojabönor (frysta)

kokt potatis

blandade blad

citron

dill

Gör så här:

1. Se till att fisken är benfri, men låt skinnet sitta kvar. Dela fisken i 4 portionsbitar och lägg dem med skinnet nedåt på ugnsfast form. Smält smöret och häll över fisken, salta och peppra. Sätt in en stektermometer i en av fiskbitarna och sätt in i ugnen på 125 grader. Fisken är klar när termometern visar 55 grader.

2. Koka upp vatten, grädde och vinäger i en kastrull. Rör i grönsaksbuljong, red med majsstärkelse löst i vatten och låt sjuda 5 minuter. Avsluta med en smörklick, salt och peppar.

3. Värm grönsakerna i saltat vatten utan lock. Ta bort skinnet från laxbitarna. Lägg upp och garnera med blad, dill och citron. Servera med potatis, sparris, sockerärtor och sojabönor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!