Det var Tyko som lärde mig var man ska titta. På kvarnar som inte är hemmabyggen utan tillverkade på fabrik sitter det oftast en skylt.
På vår lackröda kvarn upptäcktes snart en liten metallrundel, placerad några centimeter ovanför lådan. "M Bergström Adak" står det på skylten.
Därmed är det sant och visst att denna släktklenod, som ärvts från Bjurträsk i Norsjö till en lägenhet i Skellefteå, såg dagens ljus hos den familj i Kuorbevare, Malå, som tillverkade handvevade kvarnar i tre generationer. Grundaren, Gustaf Oskar Bergström, föddes i mitten av 1850-talet.
I och med denna kunskap steg kvarnen åtskilligt i min aktning. Inte bara en utan två rottrådar gör ju att den har en gedigen historisk förankring i just Västerbotten.
När jag mötte Tyko i augusti var han just ifärd med att sälja sin samling per annons. Ursprungligen bestod den av 82 kaffekvarnar. Nu återstod "bara" 75 som sökte nya ägare.
Artikeln publicerades onsdagen den 10 september och bara ett par dagar senare hörde Tyko av sig igen.
Alla kvarnar var sålda. Till en enda köpare dessutom.
Detta innebär att alla 75 numera finns på ett enda ställe. I Arvidsjaur. Där kan vem som helst som är fikasugen och uppsöker Tant Sveas Kafé ta sig en ordentlig titt på Tykos före detta samling. Där står de allihop på en hylla som satts upp ovanför gardinstängerna. De vägghängda exemplaren sitter direkt på väggen, som dekoration.
– Kaféet går i 50/60-talsstil och därför passar kvarnarna väldigt bra här, försäkrar cafébiträdet Caroline Haak.