Toast Birger Jarl

På Stockholms första legala nattklubb, med tillstånd att ha öppet till tre på morgonen, serverades i början av 1950-talet toast Birger Jarl.

Toast Birger Jarl skapades på 1950-talet som en natträtt för Stockholms första nattklubb.

Toast Birger Jarl skapades på 1950-talet som en natträtt för Stockholms första nattklubb.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-11-23 06:53
undefined
Toast Birger Jarl skapades på 1950-talet som en natträtt för Stockholms första nattklubb.

För 4 personer, 15 minuter

200 g kycklingfilé

1 msk vetemjöl

smör

salt och vitpeppar

1 1/2 dl grädde

1/2 dl vatten

200 g hackad bladspenat

1 krm mald muskotnöt

4 skivor ljust lantbröd

ost till gratinering, gärna emmentaler-, grevé- alt. herrgårdost

bladpersilja till garnering

Att äta till:

blandad grönsallad

Gör så här:

1. Skär kycklingköttet i tärningar med ett par centimeters sida. Vänd bitarna i vetemjöl och bryn i smör utan att det får färg. Salta och peppra. Slå på grädde och vatten. Låt kycklingbitarna puttra i vätskan i 5 minuter.

2. Fräs den hackade bladspenaten med lite smör i en kastrull. Krydda med salt, peppar och mald muskotnöt.

3. Kantskär och smörstek brödskivorna. Bygg upp fyra toast Birger Jarl i tur och ordning med bröd, bladspenat, stuvad kyckling och ost. Gratinera i het ugn med enbart övervärme till dess osten smält ned utan att få alltför mycket färg.

4. Garnera med bladpersilja och bjud med blandad grönsallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!