Tevestationen som håller till i en tegelkåk på Norrböle

Kommer du fram till pizzerian, då har du gått för långt. Och att gå en trappa upp är helt fel i det här läget. Man ska ner i källaren. Så gjorde Jörel Stadin från Bureå, för så måste alla intervjuobjekt göra. Det är nämligen därnere som TV Skellefteå, TVS, har sin inspelningsstudio.

Papperen på bordet. Bosse och Jörel är redo att gå på djupet. Foto: Leif Andersson.

Papperen på bordet. Bosse och Jörel är redo att gå på djupet. Foto: Leif Andersson.

Foto: Foto: Leif Andersson.

Livsstil & fritid2015-12-04 19:00

En tevestation i entegelkåk på Åsgatan på Norrböle. Det är minsann inte alla som vet att det finns en sådan.

Men om folk inte vet var TVShar sitt fysiska tillhåll i stan, så är det ändå åtskilliga som lyckats zappa in på rätt kanal. Som stoppar intervjuaren, Bosse Löfbom, på gatan och talar om att de minsann har sett hans senaste program på teve. Och det är ju roligt att höra, för om det är något programmakare verkligen vill så är det att bli tittade på. Ju fler desto roligare.

TVS är en föreningvars medlemmar också är föreningar: IOGT-NTO, Bureå församling, ABF, Pingstkyrkan och närradion hör till dem. Och alla gör de egna program som sänds via TVS och som kan ses både på teve och på TVS:s hemsida där sändningarna streamas direkt. Veckans programtablåer finns också där.

Efter avslutad intervjui studion så är det helt okej att knalla en trappa upp i huset. Där hittar man resten av gänget som inte bara jobbar med TVS utan även med närradion, Radio Skellefteå. Föreningsdriven även den.

Mitt i smeten sitter radiochefen och TVS ansvarige utgivare, Berth Gustafsson.

– Teveföreningen bildades 2005 när det stod klart att det fanns ett sändningstillstånd att söka, berättar Berth som arbetat med närradio sedan 1985.

Till en början fannsdet inte så många program att titta på. Teve kräver utrustning, utrustning kräver en massa pengar. Det tog sin tid att skrapa ihop dem så att det räckte till det allra nödvändigaste, fyndat på bättre begagnatmarknaden.

– En riktigt bra kamera kostar 70000. Vi har inte råd med mer än 15000.

Numera består personalen av 1,5 tjänst och till detta kommer de praktikanter som slussas hit via Arbetsförmedlingen.

– Men själva programmen, dem gör föreningarna själva. Fast tycker vi att något särskilt bör filmas, då gör vi det. Dessutom sänder vi från kommunfullmäktige.

Ett program skapatav en förening, IOGT-NTO, det är det Bosse Löfbom håller på med därnere i källaren.

Först fick han reda på att Jörel har en farfar vars historia inom nykterhetsrörelsen är både lång och spännande.

– Min farfar, Karl-Gustav Blomgren, var ombudsman hos IOGT 1895-1950, berättar Jörel som ser ut att vara väldigt avslappnad, trots att hon har två kameror riktade mot sig.

Bosse lyckades locka henne att hålla ett föredrag på ett IOGT-NTO-möte. Sedan övertalade han henne att ställa upp på en teveintervju också.

För ett par veckorsedan satt de där, bekvämt tillbakalutade i varsin fåtölj, med Jörels farfars anteckningar på ett bord mellan sig och med kameramannen/klipparen/producenten Jonas Björklund framför sig. En tålmodig man som tur är, för intervjuerna kan bli rätt långa. Här samtalas det utan stress och utan att någon sneglar på klockan. Och hur långt programmet blir, det är inte lätt att veta innan det är färdigt.

– Det finns ingen bestämd längd som jag måste hålla mig till, förklarar Bosse.

Efter avslutad intervju sätter Jonas igång och klipper. Är det flera timmar film så kan det jobbet ta en hel dag.

Och resultatet avsamtligas arbetsinsatser kan tittarna se just precis ikväll, fredag, klockan 17.00, för det är då det senaste avsnittet av "Bosse Möter" sänds.

Jörel kommer att synas bra i rutan och säkert kommer hon att läsa högt ur farfars anteckningar också. Kanske det där avsnittet som handlar om hur han hamnade i kronohäktet i Skellefteå 1908.

Den som tittar får se.

Och apropå attse efter: Här kommer en efterlysning från Berth Gustafsson:

– Har du stillbilder eller filmer från Skellefteå som är tagna under 60- och 70-talet? Plocka fram dem ur byrålådan så kanske vi kan visa dem på teve. Lokalhistoria är mycket uppskattat bland våra tittare. Det vet vi av erfarenhet sedan vi visade filmerna om Barnens Dag och linbanan i Kristineberg.

Dessutom finns det alltid plats för nya medlemmar. Privatperson, förening eller företag - alla är lika välkomna. Fast det kostar förstås, 3000 per år. Plus sändningsavgiften på 200 kronor per timme. Och att sända ett program i repris kostar 100 kronor.

Men vad somsänds, det är upp till medlemmarna att bestämma.

– Vi är öppna för allt, men det får inte innehålla reklam. TVS är en helt reklamfri kanal.

Kanalen kan ses av 30 000 hushåll, men hur många som verkligen bänkar sig framför skärmen därhemma, det är inte så gott att veta. Publikundersökningar kostar pengar de med, förklarar Berth Gustafsson.

– Vi gjorde själva en undersökning då vi ringde runt till 100 personer. Hälften svarade att de tittat på oss någon gång.

undefined
Klippt och klart. Snart på en skärm i din närhet. Foto: Leif Andersson.
undefined
Papperen på bordet. Bosse och Jörel är redo att gå på djupet. Foto: Leif Andersson.
undefined
Uppvärmning. Lite försnack om Jörels pappa som skrev boken "Lavskrika". Foto: Leif Andersson.
undefined
Rätta vinklarna. Massor av ljus och två kameror. Jonas Björklund sköter det tekniska. Foto: Leif Andersson.
undefined
Tystnad. Tagning. Jörel Stadin samtalade Bosse Löfbom och ikväll visas resultatet i "Bosse möter". Foto: Leif Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!