Tävlingsmänniskan Lennart hade sin bästa tävlingssäsong som 90-åring

Fem dagar i veckan spelar 91-årige Lennart Andersson bridge. ”Jag har haft alla sjukdomar man kan tänka sig i kroppen, men huvudet håller jag igång tack vare bridgen”, säger Lennart.

Intressen. Förutom att spela bridge lagar Lennart Andersson även en hel del mat. ”Jag håller på att göra en kokbok för ensamstående.” Foto: Lars Eriksson.

Intressen. Förutom att spela bridge lagar Lennart Andersson även en hel del mat. ”Jag håller på att göra en kokbok för ensamstående.” Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Livsstil & fritid2017-03-24 08:11

Nere i källaren håller de till, de bridgespelande herrarna och damerna. Här behöver sinnena vara skärpta för att deltagarna ska kunna hänga med i spelet. I dag är det dagbridge och då är alla välkomna, nybörjare som veteraner.

– Vi brukar ha en liten genomgång innan vi drar igång, berättar Lars-Göran Blomkvist, Skellefteå bridgeklubb.

Bridgeklubben är en aktiv förening med ett 80-tal medlemmar som har ett flertal träffar varje vecka.

– Historiskt har vi haft många framgångar. Ann-Katrin Vikström och Mylene Encontro blev svenska mästare för damer 2011, berättar Lars–Göran och pekar på en bild som hänger på väggen nere i klubblokalen.

Lars–Göran, som är 69 år, började spela bridge på 1980-talet.

– Det roliga är att man hela tiden kan utveckla sitt spel och bli bättre.

Det kan finnas situationer då turen avgör, men om spelet fortgår över ett flertal omgångar vinner alltid den bättre spelaren, hävdar Lars-Göran.

Bridge är ett strategiskt kortspel som lite förenklat går ut på att två personer bildar ett par som i sin tur möter ett annat spelpar. Paren ska sedan via budgivning komma fram till hur många stick respektive lag beräknas kunna ta. Detta utan någon har fått se vad de andra spelarna har på handen. En stor del av spelet avgörs i detta moment. Spelet går sedan ut på att paret som trodde sig kunna ta flest stick ska göra allt för att uppnå målet medan det andra paret har till uppgift att förhindra det.

Strax innan dagens första spelomgång drar igång placerar sig spelparen runt borden. 91-årige Lennart Andersson har i dag Gunnel Näswall, 77 år, som sin spelpartner. De möter i första omgången Melker Fransson, 66 år, och Dorothy Shaplin, 68 år. Lennart är den vid bordet som har längst erfarenhet av bridge.

– Jag började spela bridge på våren 1944 och sedan har jag hållit på sedan dess, berättar den 91-årige veteranen Lennart Andersson.

Trots sin ålder är Lennart helskärpt och hade under fjolåret sin bästa tävlingssäsong någonsin.

– På två tävlingar var jag fyra respektive sexa för att sedan vara etta, tvåa eller trea resten av säsongen, säger han.

Lennart är en hängiven bridgespelare och spelar fem dagar i veckan, måndag till fredag. Han menar att bridgen bjuder på både gemenskap och aktiv fritid för många äldre människor.

– Det är gratis åldringsvård för kommunerna.

Trots att han har opererat båda benen, behandlats för prostatacancer, lider av dålig syn och kämpar med sin astma är det inget fel på intellektet. Att han är pigg och snabbtänkt är en effekt av alla timmar vid bridgebordet, anser Lennart.

– Jag har varit passionerad korsordslösare och bridgespelare i många år. Härifrån och uppåt fungerar allt, säger han och för handen från axlarna och upp mot huvudet.

För Lennart är bridgespelandet inte enbart ett sätt att umgås och hålla hjärnan i trim utan även en utmaning.

– Jag älskar att tävla och det driver mig att fortsätta, säger han.

Jag älskar att tävla och det driver mig att fortsätta.

undefined
Intressen. Förutom att spela bridge lagar Lennart Andersson även en hel del mat. ”Jag håller på att göra en kokbok för ensamstående.” Foto: Lars Eriksson.

Lennart Andersson

Ålder:91 år.

Bor:Sjungande dalen.

Familj:Änkeman med två barn, fyra barnbarn samt tre barnbarnsbarn.

Intressen:Bridge, korsord och matlagning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!