Tage är visionären som tog hand om de svaga: ”Solkraft behövs lika mycket nu som då”

Han kallades visionär när han startade upp treårsprojektet. Nu, trettio år senare, rullar verksamheten fortfarande vidare. ”Solkraft behövs lika mycket nu som då”, säger Tage Lundberg.

Solkraft. ”Jag känner mig nöjd med vad jag skapat, men det är tråkigt att jag blev gammal och inte kunde vara med längre”, säger Tage Lundberg. Foto: Lars Eriksson.

Solkraft. ”Jag känner mig nöjd med vad jag skapat, men det är tråkigt att jag blev gammal och inte kunde vara med längre”, säger Tage Lundberg. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Livsstil & fritid2015-10-09 09:12

Varje morgon serverar Tage Lundberg sin hustru, Sonja, kaffe på sängen. Men allra först ger han henne dagens första kram. Så har morgonrutinen varit genom alla år, även under de hektiska åren när han startade och utvecklade Solkraft.

– Vi kramas alldeles för lite. Jag har alltid varit en kramig person.

Han är född i Burträsk, men har bott på flera ställen runt om i landet. Den röda tråden genom livet är människor. Han har bland annat jobbat på anstalt, socialkontor och inom mentalvården.

– Jag har alltid haft ett intresse för andra människor, säger han.

Solkraft startades i mitten på 1980-talet när den stora psykreformen drevs igenom och de gamla mentalsjukhusen lades ner. Genast uppstod ett behov att fånga upp dessa människor som nu inte hade en plats att vara på.

– Det fanns ganska många yngre personer som behövde aktivering och social träning.

Tage såg att dessa människor fick vård, men att när de väl kom ut i samhället igen gick det inte så bra. Snabbt var de tillbaka i vårdapparaten. Det var rundgång i systemet. Nu gällde det att försöka bryta mönstret och återanpassa människorna till ett liv ute i samhället. Eftersom Tage redan hade funderat mycket runt detta och dessutom hade ganska tydliga idéer på hur man borde agera, fick han uppdraget att starta projektet. Solkraft föddes.

– Runt om i landet kallade de mig för pionjären.

Solkraft och Tage erbjöd människor en mötesplats och en daglig sysselsättning. Han tog bland annat hand om kommunens överblivna kontorsmöbler och lät människorna inom Solkraft renovera möblerna så de kunde återanvändas. På så sätt fick både möbler och människor en ny chans. Snacka om återvinning.

– Vi hade en gammal stortjuv som öppnade låsta lådor där nycklarna var borta. Det blev applåder när han gjorde det första gången. Jag ringde till socialkontoret och berättade att nu kunde vi erbjuda ytterligare en service. Han hjälpte även bilister som av misstag låst in sina nycklar i bilen. Även hans yrkeskunskaper kom till nytta, säger Tage och skiner upp.

Nu är det 19 år sedan han gick i pension, men det har inte betytt att han släppt sitt skötebarn helt och hållet. Bland annat var han med och startade Café Träffpunkten i Bureå.

– Jag såg att det fanns ett behov av en mötesplats i Bureå. Nu har vi 100 besökare om dagen på här.

Det syns att han är populär bland människorna som finns på kaféet.

– Det här är min Tage, säger en kvinna och kramar kärleksfullt om grundaren av Solkraft.

Vi hade en gammal stortjuv som öppnade låsta lådor där nycklarna var borta.

undefined
Solkraft. ”Jag känner mig nöjd med vad jag skapat, men det är tråkigt att jag blev gammal och inte kunde vara med längre”, säger Tage Lundberg. Foto: Lars Eriksson.

Ålder:84 år.

Bor:Bureå.

Familj:Hustrun Sonja, 77 år, barnen Anne-Lie, 57 år, Marie, 51 år och Jonas, 49 år samt fem barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Intressen:Människor och musik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!