Tacka Skellefteå för Fredagsmyset

Fredagsmys har blivit ett väldigt populärt begrepp runt om i Sverige tack vara chipstillverkaren OLW. Men grunden till allt startade faktiskt i Skellefteå. Långsökt? Kanske, men här är den historiska skildringen.

Egna reflektioner. ”Sådant är viktigt efter den här typen av tragedier”, påpekar Peter Enmark. Foto: Hans Berggren.

Egna reflektioner. ”Sådant är viktigt efter den här typen av tragedier”, påpekar Peter Enmark. Foto: Hans Berggren.

Foto: Foto: David Ekström

Livsstil & fritid2014-01-15 19:00

Att samla familjen runt vardagsavvikande mat har lång tradition i Sverige. Söndagsmiddag är ett begrepp från 1800- och 1900-talens början när söndagen var den enda arbetsfria dagen under veckan.

När skolan sedan stängdes på lördagar i slutet av 60-talet och 40-timmarsarbetsveckan infördes på 70-talet så dök "kvällsgott", "lördagsgott" och fredagsgott upp i det svenska språket. Gemensamt för detta var att måltiderna intogs framför TV:n, och fortsatte den tradition av TV-ätande som inleddes under 1960-talets början. Rätterna var en familjeangelägenhet, för hade man gäster bjöd man på mer traditionell middags- eller supémat.

Men sedan 2009 har allt detta ersatts av något med ett annat, och väldigt erkänt fenomen.

Du känner säkert igen dig. Tv:n är på. Hela familjen sitter i soffan och njuter av lugnet efter en fullbokad arbetsvecka. På bordet mellan tv:n och soffan står skålarna med chips, popcorn eller godis.

Det är fredag och det är mys. Så kallat fredagsmys.

Men känner du till att fredagsmyset faktiskt har sitt ursprung i Skellefteå?

För tro det eller ej, så är det nämligen. Även om det kanske är lite långsökt.

Men vi får gå tillbaka en många herrans år i tiden. Ja, faktiskt till den tiden i Sverige då söndagsmiddagen slog igenom som begrepp.

Mannen som vi kan tacka hette Karl Edward Lundström. Född 23 maj 1887 i Skellefteå och son till lantbrukaren Jonas Lundström och dennes hustru Maria Eufrosyna Nilsdotter.

Karl var bageriidkare och hade en egen firma, Skellefteå spisbrödsfabrik. En firma som han startade den 10 september 1919. Ett aktiebolag med ett aktiekapital på 100 000 kronor. Ett företag som skulle göra det svenska knäckebrödet världsberömt.

Trots den ekonomiska krisen under 20-talet så växte företaget och blev Norrlands största livsmedelsindustri.

Under 30-talet växte knäckebrödsindustrin och konkurrensen hårdnade. Detta ledde till att Lundström var tvungen att bygga en tekniskt högt avancerad fabrik. Men i Skellefteå fanns inte tomtmark för utbyggnad, vilket ledde till att han började söka efter en lämplig ort söderut. Vilket också skulle innebära en mer lämplig geografisk placering för företaget.

Han hamnade i Filipstad där han tog över Filipstads bageri. Bolaget i Filipstad blev ett dotterbolag till moderbolaget i Skellefteå. Även om det var större med den nya tekniken och utbyggnaden.

För att det inte skulle låta som ett litet landsortsbageri så valde Lundström att byta namn. Valet föll på Wasa spisbrödsfabrik då skellefteåfabriken hade ett knäckebröd som kallades Vasaknäcke vars etikett visade en bild på Gustav Vasa i helfigur.

Namnbytet blev lyckat och etsade sig fast i folkmun och 1964 bytte man namn till Wasabröd.

1967 startade sedan Wasabröd och den amerikanska chipstillverkaren Borden Foods ett samarbete som fick namnet Old London Wasa. Namnet på företaget blev OLW som är en akronym för Old London Wasa då Bordens fabrik i New York hette Old London. Man tog alltså delar från de samarbetande företagens namn. 1973 övergavs namnet och företaget hette från det året enbart OLW. Bolaget började tillverka cheez doodles och senare potatischips.

OLW har sedan dess jobbat mycket med slogans. Under åren har bland annat följande passerat:

"Sounds crispy" och "Har ni fest, eller?"

Men sedan 2009 har OLW byggt sin marknadsföring på ordet fredagsmys. Företaget har kopplat det positiva begreppet med sitt varumärke och därmed har de gått om huvudkonkurrenten Estrella, och blivit marknadsledande på chips i Sverige. Och framför allt skapat ett uttryck som verkligen satt sig i våra sinnen.

Efter 100 års historia kan vi Skelleftebor alltså vara stolta över att Fredagsmyset faktiskt har sina rötter i staden.

Källor:

OLW

Karl E Lundström, http://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/9907, Svenskt biografiskt lexikon (art av Carl Henrik Carlsson).

Skellefteå – en 150-årig historia

Sedan 2009 har OLW byggt sin marknadsföring på ordet fredagsmys.

undefined
undefined
Egna reflektioner. ”Sådant är viktigt efter den här typen av tragedier”, påpekar Peter Enmark. Foto: Hans Berggren.
undefined
Starten. Kanske inte fredagsmys på bilden, men Skellefteå Spisbrödsfabrik förvandlades efter 60 år till OLW.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!