En av sommarens bästa väderveckor lider mot sitt slut. Dagarna är varma och kvällarna ljumma. Det enda man vill är att vara ute så mycket som möjligt. Då dukar Erik Brännström, Vilda Kocken, upp en lite buffé av sin bästa picknickmat.
– Under sommaren äter jag ute så mycket som möjligt, även om det regnar. Sådana dagar kan man se till att sitta under någonting som ger skydd för regnet, säger Erik.
Han menar att det inte finns någon anledning att flytta in bara för att det är matdags.
– Maten hör hemma där folket är. En vacker plats ger extra krydda till maten. Även dofterna kan förhöja upplevelsen.
Bra picknickmat ska vara enkel att äta därför är det praktiskt att göra olika typer av spett, tipsar Erik om. I dag serverar han bland annat en potatissallad på spett, toppad med krossade dillchips.
– Man kan äta dem utan bestick, men lite kladdig blir man ändå.
Under sommaren är det extra viktigt att tänka på hygienen eftersom maten blir känsligare i värmen. Då är det bra att använda kylklampar och tätslutande kärl.
– Jag tycker inte att man bara ska nöja sig med att ha picknick under sommarhalvåret utan även äta ute under vinter. Men då behövs inga kylklampar, säger han och skrattar.
Stadsparken är den perfekta platsen för en spontanpicknick. Filten kan lånas i stadshuset och en uppsjö av mat finns att köpa i närheten. Hit kan man gå utan några större förberedelser.
Dagens mat äts utan bestick och gästerna är grannens barn, Saga och Alfred Walter.
– Är bara vädret bra så blir all mat bättre ute, säger han och serverar sina hungriga middagsgäster.
Fem tips
Stadsnära platser för pickning
Stadsparken:
Parken är lättåtkomligt och har nära till affärer. Här kan man till och med låna en filt i Stadshuset.
Älvsbrinken:
I södersluttningen ner mot älven finns ett flertal sittplatser som är väl lämpade för picknick.
Vitberget:
Följ Slalomvägen upp mot Vitbergets topp. Strax innan du kommer fram till toppstugan tornar inbjudande stenhällar upp sig på vänster sida.
Nordanå:
Här finns en mängd platser att slå sig ner på. Gräsytor och parkbänkar finns i överflöd.
Rovön:
Ett klassiskt picknickmål för Skellefteborna. Här finns natur, promenadstråk och närheten till vatten.
Eriks picknickrecept
Färskpotatissallad på spett
Ingredienser:
400 g kokt kall färskpotatis.
0,5 dl finhackade nässelblad (går även att använda ruccola).
2 msk sötstark senap.
0,5 dl hackad dill.
0,5 dl krossade dillchips.
1 msk honung.
2 dl gräddfil.
Flingsalt och nymald vitpeppar för avsmakning.
8 träspett.
Gör så här:
Blanda samman senapen, honungen och gräddfilen i en bunke. Vänd ner potatisen och de färska örterna försiktigt så att inte potatisen blir krossad. Trä på potatisen på spetten och avsluta med att strö på dillchipsen. Smaka av med flingsalt och nymalen vitpeppar.
Tips:Gör gärna potatissalladen dagen innan, men vänta med dillchipsen så att de behåller sin krispighet. Har du ingen pepparkvarn utan bara mald vitpeppar hemma så lukta gärna på den. Om den luktar stall så köp ny!
Kycklingspett
400 g kycklingfilé.
8 träspett.
Salt och vitpeppar vid grillning/stekning.
Marinad:
1 msk smoked paprika.
1 tsk chipotlepulver.
1 msk paprika pulver.
2 msk olja.
1 msk harissasås.
Gör så här:
Skär kycklingen i jämnstora bitar.
Blanda samtliga ingredienser till marinaden i en bunke och blanda ner kycklingen. Låt det gärna ligga över natten. Lägg träspetten i vatten i 30 min och trä sedan på kycklingen, just innan du skall grilla. Grilla kycklingen på medeltemperatur, gärna på indirekt värme, till kycklingen nått 68 grader i kärntemperatur. Salta och peppra. Servera kall eller varm
Squash spagetti
2 medelstora squash.
Limejuice.
1 msk salt.
1 msk honung.
1 näve färsk koriander.
1 näve färsk dragon.
Gör så här:
Skölj och strimla squashen. Lägg den i ett durkslag och slå på salt och honung. Blanda om. Låt ligga i 10 min medan vätskan rinner av. Lägg allt i en bunke och pressa limen över. Finhacka örterna och vänd ner. Servera direkt.
Limegräddfil
2,5 dl gräddfil.
2 msk honung.
1 msk limepeppar.
Salt och svartpeppar.
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Smaka av med salt och svartpeppar.
Alla recept är anpassade för 4 personer.
Under sommaren äter jag ute så mycket som möjligt, även om det regnar.