Sommartipset: På fotvandring i hemstadens kvarter

Visste du att Nordanå tidigare var ett upplag för tjära eller att det på 1940-talet hölls travtävlingar på Skellefteälvens is? Det här och mycket annat avslöjas på stadsvandringarna i Skellefteå.

Guiden Elin Laestander, Visit Skellefteå, berättar om Parkbron för Vanja Jonsson och de övriga deltagarna i stadsvandringen.

Guiden Elin Laestander, Visit Skellefteå, berättar om Parkbron för Vanja Jonsson och de övriga deltagarna i stadsvandringen.

Foto: Lars Eriksson

Livsstil & fritid2019-07-20 09:30
undefined
Guiden Elin Laestander, Visit Skellefteå, berättar om Parkbron för Vanja Jonsson och de övriga deltagarna i stadsvandringen.

Trots att termometern visar nästan 30 varma grader så har fem tappra människor anslutit sig till dagens stadsvandring i Skellefteå. Elin Laestander, Visit Skellefteå, önskar alla välkomna och leder gruppen mot dagens första stopp.

– Det är varmt i dag så vi ska försöka att hålla oss i skuggan så mycket möjligt, säger Elin Laestander och stannar till på en plats i Stadsparken där solens strålar fångas upp av ett träd.

Här får gruppen bland annat veta att när staden fick sin vattenledning 1895 beställdes gjutjärnsfontänen Johanna för att försköna stadsbilden. Vanja Jonsson, Skellefteå, är en av dagens deltagare och menar att stadsvandringen är ett roligt sätt att se Skellefteå.

– Man blir aldrig riktigt fullärd om sin hemstad, säger Vanja Jonsson.

Gruppen går i lugn tempo ner till Bryggarbacken och vidare mot Parkbron där de så småningom stannar till. Elin Laestander pekar mot södra sida och berättar att det under 1940-talet anordnades trav på isen. Deltagarna blir även tilldelade lite fakta om själva bron: att den är byggd med fackverk, att spännvidden är 238 meter samt att den byggdes för att ersätta Lejonströmsbron som genomfartsled.

undefined
Bo Ekefjärd lyssnar intresserat när Elin Laestander berättar om om Bonnstan.
undefined
”Jag har lärt mig otroligt mycket om Skellefteå”, säger Elin Laestander som har guidat ett flertal grupper under sommaren.
undefined
Det sägs att sågverksägaren Sidén spökar i Nordanågården
undefined
Huvudbyggnaden på Nordanå byggdes 1916 och fungerade då som stadens läroverk.
undefined
Gruppen får även chansen att kliva in i en kammare i Bonnstan.

Promenaden går vidare längs den norra älvsbrinken och lämnar stadens brus bakom sig. Bara några hundratals meter uppströms möter vandrarna Skellefteås kulturella och gröna oas, Nordanå.

Förutom att Nordanå tidigare var marknadsplats och upplag för tjära så avslöjar Elin Laestander att sågverksägaren Sidén sägs spöka i Nordanågården. Deltagaren Bo Ekefjärd, Skellefteå, lyssnar intensivt när Elin Laestander berättar om Nordanågården små detaljer.

– Nog kan jag det mesta om stan, men att golvet i Nordanågården lutar ner mot älven visste jag inte, säger Bo Ekefjärd.

Promenaden tar drygt en timme och innan den avslutas med fika på Kyrkholmen hinner gruppen med att se Bonnstan, Landskyrkan och Lejonströmsbron. Elin Laestander sommarjobbar på Visit Skellefteå och menar att hon tack vara guideuppdraget lärt sig mycket om sin egen hemstad.

– Man vet så lite om sin egen hemstad. Därför har det varit intressant för mig också, säger Elin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!