Kol eller gasol är en ständig stridsfråga för många inbitna grillare. Kocken Veronica Lidman, Skellefteå, lägger sin röst på den koleldade varianten.
– Det känns bättre med kol, men jag skulle nog inte kunna känna skillnaden i ett smaktest, säger hon och tittar på grillen som står och ryker ute på gården.
Veronica Lidman vet vad hon pratar om, hon har nämligen lagat mat ända sedan barnsben. Skaparglädjen är den ständiga drivkraften.
– Jag har höga krav på mig själv, på gott och ont. För- och efterrätter är det jag egentligen brinner mest för.
I dag ska hon grilla hängmörad entrecote. En styckningsdetalj som trivs riktigt bra på grillen.
– Den har mycket insprängt fett som gör den god att grilla. Jag skulle vilja påstå att det är köttets Rolls Royce. Den behöver inte kryddas så mycket utan det räcker med salt och peppar.
Hon påpekar dessutom att entrecoten är så smakrik att den inte behöver sällskap av varken grillsåser och marinader.
– Fräscht och rent. Har du en bra köttbit behöver du inte ha så mycket tillbehör.
Även karrékotletten har mycket insprängt fet som gör den bra att grilla.
– Den brukar jag klappa in ganska rejält med kryddor. Även kycklingen kryddar jag ordentligt.
Vad man kryddar köttet med är en smaksak. Hennes enkla råd är att ta något man gillar. Svårare än så behöver det inte vara.
Innan man grillar är det viktigt att köttet har legat framme en stund och blivit rumstempererat. En marinerad köttbit ska torkas av innan den läggs på grillen.
För att lyckas med grillningen så gäller det att ha tålamod. Tänd grillen i tid, 30 till 40 minuter innan, så att kolet hinner brinna ut ordentligt. Kolbitarna ska vara helt gråa och riktigt heta, förklarar hon.
– En skiva entrecote ska ligga två till tre minuter på vardera sida.
I dag grillar hon även färskpotatisspett och sparris. Till det serverar hon en nektarinsalsa och en kall sås.
– Det ska vara enkelt att grilla, fastslår hon.
Recept:
Nektarinsalsa
4 nektariner.
2 tomater.
1 salladslök.
1 chili. Ta mindre om du inte vill ha den så stark.
2 msk olivolja.
2 msk limesaft.
Salt och peppar.
Hacka nektariner och tomater i små tärningar. Strimla salladslök och chili. Blanda allt och pressa ner lime och olivolja. Salta och peppra efter smak.
Fetaostcreme
100 g fetaost.
2 dl crème fraiche.
Nymald svartpeppar.
Rosmarin eller någon annan örtkrydda.
Mosa fetaosten med en gaffel. Blanda den med crème fraiche och en knivsudd nymald svartpeppar. Hacka i rosmarin eller någon annan ört du gillar.
Enkla potatisspett
Små färskpotatisar i samma storlek.
Olja.
Kryddor.
Koka färskpotatisen och kyl sedan dem. Trä upp potatisen på spett. Pensla med olja samt kryddor som du gillar. Lägg på grillen och grilla tills de får en krispig yta.
Fem tips
Veronicas tips för en lyckad grillning
Köttet:
”Se till att ha bra råvara. Entrecote gör sig väldigt bra på grillen, då räcker det med salt och peppar. Även fläskkarrén passar för grillning för den blir inte torr. Det är värt att betala lite mer för ett bra kött. Fläsket kan man rubba med kryddor.”
Grönsaker:
”Välj tillbehör du tycker om. Sparris, tomat och zucchini är gott på grillen.”
Glöden:
”Tänd grillen i god tid. Det kan ta mellan 30 och 40 minuter innan det är dags att lägga på köttet. Använd hälften kol och hälften briketter.”
Temperatur:
”Använd termometer, så håller du koll på innertemperaturen. När nötköttet nått en innetemperatur på cirka 45 grader tar du bort köttet från grillen. Låt det vila till temperaturen är 50-52 grader. Då lägger du det på grillen en sista gång, cirka 30 sekunder på vardera sidan, så köttet får en ny stekyta.”
Dessert:
”Grilla även efterrätten. En enkel dessert kan vara att lägga en bit sockerkaka på grillen. Servera med färska jordgubbar och glass eller grädde. Ett annat tips är att servera en pannacotta med grillade fruktspett.”
Jag skulle vilja påstå att det är köttets Rolls Royce.