Sommartipset: En 200-årig industriepok

Från vattenkraft via elkraft till den i dag rådande konkurrenskraften. Arbetslivsmuseet Bure arkiv visar ortens viktigaste arbetsplats genom historien.

Historisk. En bit ur den sista stocken som sågades vid sågverket 17 mars 1972. Foto: Elisabeth Eriksson.

Historisk. En bit ur den sista stocken som sågades vid sågverket 17 mars 1972. Foto: Elisabeth Eriksson.

Foto: Foto: Elisabeth Eriksson.

Livsstil & fritid2016-07-21 10:00

Kontorsbyggnaden från 1952 står där den alltid har stått. Inuti är inredningen och möblerna i stort sett intakt sedan 1950-talet, men där kontoristerna en gång satt och höll koll på Bure AB:s papper, personal och räkenskaper finns nu istället den samlade historien om företagets nära 200 år.

I det första utställningsrummet är vattenkraften i centrum. Det var ju så det började.

1796 bildades Bure Sågverksintressenter som drev en såg vid Strömsholm i Bureå. Männen som hade sågen som arbetsplats finns omnämnda med namn och titlar längs väggarna, som förutom fakta om hur arbetet kunde te sig vid forsen innehåller kartor, modeller samt redskap som täljyxor och sågar.

När ångkraften gjorde sitt intåg i mitten av 1850-talet ombildades bolaget till Bure Aktiebolag och samtidigt togs det nya ångsågverket vid havet i bruk. 50 år senare startades pappersmassafabriken och i mitten av 1950-talet blomstrade livet både på Skäret och i samhället i stort. En ny såg uppfördes efter branden 1948, ett nytt kontor såg dagens ljus och tack vare att Europa skulle byggas upp efter andra världskriget ökade exporten. Bure AB var vid den här tiden ett av de största sågverken i Norrland, men bara 20 år senare sågades den sista stocken vid sågen. Nästan 200 arbetare berördes av nedläggningen.

Drygt 20 år senare lades även massafabriken ned och med den tar också utställningen slut. Men den som vill kan gräva ner sig i det stora arkiv som finns bevarat ända från 1790-talet.

Förutom basutställningen finns även en utställning om Bureå kommun och en liten utställning av gamla kontorsmaskiner. Nytt för i sommar är också utställningen ”Ytterstfors – samhället som försvann” som invigs den 3 juli.

undefined
Historisk. En bit ur den sista stocken som sågades vid sågverket 17 mars 1972. Foto: Elisabeth Eriksson.
undefined
Observera. Bure AB drabbades av åtta bränder under företagets historia. Foto: Elisabeth Eriksson.
undefined
Matlådan. Unicaboxen innehöll ofta rester av gårdagens middag. Foto: Elisabeth Eriksson.
undefined
Anno 1952. Bure AB:s huvudkontor ritades av Skelleftearkitekten Birger Dahlberg. Foto: Elisabeth Eriksson.
undefined
Omodernt. De första sågverken krävde mycket arbetskraft och arbetsmiljön var ofta tung, kall och påfrestande. Foto: Elisabeth Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!