Släktforskningen underlättas av DNA

Släktforskarna Fred Jonsson och Erik Holmlund har i många år kartlagt sina rötter. Nu använder de DNA för att spåra upp sina förfäder.

BLÄDDRAR I SLÄKTKRÖNIKA. Fred Jonsson spanar in farmor och farfars släktkrönika. Foto: Roine Sandlén.

BLÄDDRAR I SLÄKTKRÖNIKA. Fred Jonsson spanar in farmor och farfars släktkrönika. Foto: Roine Sandlén.

Foto: Foto: Roine Sandlén.

Livsstil & fritid2015-08-15 15:00

Fred Jonsson från Skellefteå och före detta Skelleftebon Erik Holmlund, som bor i Örnsköldsvik, har släktforskat i cirka tjugo år.

– Jag är nyfiken på vad jag har för människor i min släkt. Det är fascinerande att luska fram gamla livsöden bland mina förfäder, säger Fred.

Han vet dock av egen erfarenhet att det är lätt att bli förvirrad i släktforskardjungeln.

– Jag rekommenderar alla att vara strikta med källkritiken. Och då är kyrkböckerna ofta en lämplig ingång om man är nybörjare. Där har jag hittat mycket värdefull information om äktenskap, födsel, dödsfall och liknande.

Ett annat klassiskt nybörjarmisstag är att man glömmer att säkerhetskopiera.

– Släktforskning är som ett komplicerat pussel. Slarvar du med en liten del på vägen riskerar hela bygget att rasa samman. Därför är det extremt viktigt att göra en säkerhetskopia på all slags dokumentation.

Freds sökande efter sanningen visar att hans släkt, under de senaste århundradena, har levt i den lokala trakten i Västerbotten.

– Det finns många präster och soldater på fars sida. Mina förfäder har varit med i alla kända svenska krig i princip, bland annat finsk-ryska kriget 1809 och slaget vid Poltava på 1700-talet.

Även Erik Holmlund har sina rötter i Västerbotten.

– Min fars sida kommer från Byske och min mors sida från Sorseletrakten.

En gammal släkting har Erik följt extra mycket.

– Det är renskötaren Erik Eskilsson. Jag har läst mycket om honom i gamla domböcker från 1670-talet, där han gång på gång tog strid för samernas sedvänjor.

Erik Holmlund är nu engagerad i det lokala DNA-projektet ”Skellefteå och närliggande socknar”. Det vänder sig till släktforskare med ett äldsta känt släktskap på fars- eller mors sida i Skellefteåområdet.

– Det har blivit populärare med DNA som komplement till traditionell släktforskning. Genom DNA kan man numera avfärda eller bekräfta förmodade släktskap, säger Erik och fortsätter:

– I projektet fokuserar vi dels på mtDNA, som nedärvs av kvinnor till sina barn där man följer rak moderslinje. Och dels på Y-DNA, som nedärvs av män till sina söner.

Projektet använder en hemsida med DNA-profiler som heter Family Tree DNA. Det administreras av ett amerikanskt företag som dominerar släktforskarbranschen på DNA-området.

Erik Holmlund understryker dock att ett DNA-test i sig spelar föga roll.

– DNA säger väldigt lite om du inte använder det i ett större sammanhang med andra källor i din traditionella släktforskning.

Det är enkelt för privatpersoner att göra ett DNA-test om man är beredd att betala en slant. Det billigaste testet som används i Family Tree DNA kostar cirka åttahundra kronor.

– Du beställer ett DNA-kitt och får hem ett kuvert. Man gör testet genom att skrapa fram saliv från insidan av munnen. Sen ställer man ner det i en liten flaska som returneras, säger Erik.

Resultatet från DNA-testet tar 2-3 veckor då det skickas iväg för analys på laboratorium i USA.

Projektet ”Skellefteå och närliggande socknar” fått ett stort genomslag sedan det startade i våras.

– Vi har växt till 129 medlemmar på några månader. Det känns jättekul att det är så många lokala släktforskare med DNA-intresse. I takt med det ökar förstås möjligheterna för oss att hjälpa släktforskare att göra framsteg.

Erik Holmlund använder DNA flitigt i sin släktforskning, och det gör även Fred Jonsson.

– Jag har fått över 720 matchningar världen över via DNA, men det är bara cirka 20 resultat som har så stora genetiska likheter med min egen släkt att jag bedömer att det är värt att fortsätta undersöka, avslutar Fred.

undefined
129 MEDLEMMAR. Projektets DNA-tester både på morslinje (mt-DNA) och farslinje (Y-DNA) kan verifiera gamla förfäder. Foto: Roine Sandlén.
undefined
DNA-PROJEKT. Erik Holmlund till höger driver DNA-projektet "Skellefteå och närliggande socknar". Foto: Roine Sandlén.
undefined
BLÄDDRAR I SLÄKTKRÖNIKA. Fred Jonsson spanar in farmor och farfars släktkrönika. Foto: Roine Sandlén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!