Skogsmaskinisten som sadlar om på fritiden – då kör hon enbart med en hästkraft

Skillnaden mellan jobb och fritid för skogsmaskinföraren Anna Eneslätt, Klutmark, är antalet hästkrafter. ”Att köra häst i skogen är mitt största fritidsintresse”, säger hon.

Viktigt! Att hästen står absolut stilla – vilket Anna tränar kontinuerligt. ”Det handlar om säkerhet”, säger hon. Foto: Leif Andersson.

Viktigt! Att hästen står absolut stilla – vilket Anna tränar kontinuerligt. ”Det handlar om säkerhet”, säger hon. Foto: Leif Andersson.

Foto: Foto: Leif Andersson.

Livsstil & fritid2015-10-09 07:00

Anna Eneslätt bor i Klutmark strax utanför Skellefteå. Till vardags kör hon skotare. På fritiden hanterar hon också hästkrafter – men levande. Hon har två arbetshästar, Unis och Rubina.

Hennes största fritidsintresse är att nyttja sina hästar – i arbete på gården och då främst i skogen.

Hon är utbildad djurskötare, kommer ursprungligen från Korpilombolo och har bott på gården i Klutmark ett par år.

– Jag har varit intresserad av djur väldigt länge och alltid vistats i skogen, tillsammans med min pappa.

Att skaffa arbetshästar och börja träna dem för skogsarbete känns ju ganska nära då, med andra ord. Hon berättar:

– Jag har tidigare hållit på med ridning, men det gav inte så mycket. Jag hoppade på en körutbildning med hästar när jag gick Grans naturbruksskola i Piteå. Där fanns en väldigt engagerad lärare och jag tyckte det var mäktigt att köra fram virke med häst.

Och på den vägen är det. Nu har Anna Eneslätt två ston, en nordsvensk och en ardenner som hon nyttjar småskaligt till olika typer av arbeten på sin fritid.

– Det är fantastiska hästar och bland annat sladdar jag gården, harvar litegrann och drar fram virke med dom, förutom att jag rider och kör dem med

Ardennern, Rubina, som hunnit bli åtta år, köpte hon som 5-åring. Nordsvensken Unis, som är dräktig har Anna skolat själv.

– Henne har jag haft sedan hon var ett år och nu är hon fyra, säger hon.

Vi går ut till hagen. Hästarna går på lösdrift, vilket innebär att de går ute hela tiden, men ändå alltid har möjlighet att gå in i ett vindskydd. Hon leder in Unis i stallgången och börjar göra iordning henne för ett träningspass med timmersaxen. Hästen står absolut stilla - hela tiden.

– De är så lugna och stabila, säger Anna som svar på varför hon valt just de här raserna.

En svårighet är att få tag i arbetsredskap för hästar. Det blir att fråga sig fram och ibland hittar hon något avlagt, som går köpa loss.

Den nordsvenska brukshästen har varit hotad. Men Anna Eneslätt, som också är engagerad i Föreningen Nordsvenska hästen, säger att betäckningssiffrorna ökat de senaste två åren.

– Jag tycker mig se att det finns ett ökat intresse för hästar i skogsbruk. Och de är många gånger bättre än maskiner i till exempel stadsnära skogar såsom parker och motionsområden, då de är mycket smidigare än maskiner.

– Min dröm med hästarna? Det vore inte dumt om de skulle kunna betala sig själva med småskaligt arbete framöver.

Brukskörning passar alla typer av hästar, oavsett ras.

undefined
På väg. Anna sätter på Unis grimman. Då vet hästen att det vankas arbete. Foto: Leif Andersson.
undefined
Timmersax. Ett redskap som gör arbetet i skogen lättare för både häst och förare. Foto: Leif Andersson.
undefined
Sociala. Det är Annas hästar. De vill gärna hälsa på alla på sitt lugna, godmodiga sätt. Foto: Leif Andersson.
undefined
Trött. Unis gäspar stort. ”Det är lite tidigt på dagen för henne”, säger Anna och ler. Foto: Leif Andersson.
undefined
Tränar. Anna Eneslätt och Unis kör ett träningspass i skogarna kring Klutmark. Foto: Leif Andersson.
undefined
Viktigt! Att hästen står absolut stilla – vilket Anna tränar kontinuerligt. ”Det handlar om säkerhet”, säger hon. Foto: Leif Andersson.

Nordsvensk brukshäst

En hästras som utvecklats ur gamla skandinaviska arbetshästar som utvecklades ur den primitiva skogshästen. Nordsvensken är idag populär som ridhäst, körhäst och även fortfarande inom jordbruk eller skogsbruk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!