Skelleftefamiljens utmaning: ”Under ett år ska vi laga all mat från grunden – inga halvfabrikat”

Familjen Liuski Bergström har gett sig själv en utmaning, en rejäl sådan. De ska under ett helt år laga all mat från grunden. Adjö, med alla hel- och halvfabrikat. ”Det här ska bli så spännande”, säger Petra Liuski.

Halvfabrikat. Jonah, Christoffer, Jesse och Petra visar upp några av produkterna som inte kommer att finnas i köket under det närmsta året. Foto: Lars Eriksson.

Halvfabrikat. Jonah, Christoffer, Jesse och Petra visar upp några av produkterna som inte kommer att finnas i köket under det närmsta året. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Livsstil & fritid2016-09-10 10:00

Lek med tanken att slänga ut all processad mat, dessutom utesluta halvfabrikat samt givetvis alla färdiglagade maträtter. Industribakat bröd, både hårt och mjukt, åker all världens väg. Samma väg åker den färdiga sylten och saften som inhandlats från affären. Likaså blir alla praktiska kryddblandningar och smakförstärkare som finns i alla former förbjudna. Inte nog med det så måste både lördagsgodisset och tilltugget på fredagskvällen bytas ut. Ponera att ni är en familj som består av två heltidsarbetande föräldrar med två barn på tre och elva år.

Känns det som en övermäktig uppgift? Det tycker inte Petra Liuski, 39 år, Christoffer Bergström, 38 år, samt barnen Jonah, 11 år, och Jesse, 3 år. Familjen har gett sig själva utmaningen att under det kommande året leva sundare, bättre och godare.

– Vi ska laga all vår mat från grunden och inte köpa några färdiga produkter. Att laga så ren mat som möjligt är den stora utmaningen, säger Petra.

Upprinnelsen till hela idén kom när Petra och Christoffer, som hade en barnfri kväll, satt och pratade över en middag på en lokal restaurang.

– Vi var överens om att vi ville få matlagningen att bli lite roligare. Då kom jag på att vi borde laga all mat från scratch, säger Petra.

Christoffer var med på noterna och dagen efter pratade de med äldste sonen Jonah som också gav sitt gillande. Sagt och gjort beslutade de sig för att ta bort alla hel- och halvfabrikat under ett helt år, från september till september.

– Vi är båda matintresserade. Tyvärr har det blivit mycket falukorv och köpesköttbullar den senaste tiden, men nu är det slut med det. Nu kliver vi utanför vår bekvämlighetszon och får börja lära oss nya saker, säger hon.

En stor del i matutmaningen är att hitta en sundare mathållning med så lite tillsatser som möjligt. Dessutom är ambitionen att köpa allt fler råvaror som är närproducerade och ekologiska.

– Svårigheten är inte att laga maten utan att nyttja tiden på rätt sätt. Planeringen kommer att bli viktig och vi måste göra en veckomatsedel som vi följer.

Familjen har fyra frysar som kan sluka all mat de kommer att laga i förväg. För det kommer bland annat att vara frysmaten som räddar situationen vissa stressiga dagar för barnfamiljen. En familj som trots allt har två heltidsarbetande föräldrar.

– Under helgerna kommer vi att behöva laga en hel del mat. När vi väl gör till exempel köttbullar så är det lika bra att göra många som vi sedan kan frysa in. Vi kommer även att få betydligt mindre matsvinn och det är bra.

Det handlar inte om att odla allt själv utan ambitionen är att kunna leva ett normalt familjeliv, i ett vanligt villaområde och samtidigt orka med sina heltidsjobb. Gränsdragningarna kommer att vara många och ibland svåra. Alla svar har de inte ännu, men räknar med att lösa saker under resans gång. Familjemedlemmarna är eniga om är att de ska göra så mycket som möjligt själva, men det finns undantag.

– Det viktigaste är att vi får bort alla e-ämnen och onödiga tillsatser i maten. Men vi kommer inte att göra vår egen vinäger och vi kommer inte att trampa våra egna vindruvor, säger hon och skrattar.

Brödet, hårt som mjukt, som de tidigare har köpt ganska mycket av blir från och med nu endast hembakat.

– Vi vill även på sikt få bort all jäst, så nu matar jag min egen surdeg.

Hemlagad mat är något Petra vill att hennes barn ska få uppleva, vilket hon fick i sitt föräldrahem.

– Min mamma och pappa lagade nästintill all mat från grunden.

Första tiden blir förmodligen matkostnaderna lite högre, men när de väl har skaffat sig ett lager av basvaror så kommer de troligen att sjunka.

För att lyckas med projektet måste hela familjen hjälpas åt. Minstingen Jesse är aningen för ung för att riktigt förstå konsekvenserna, men storebror Jonah tycker att året ska bli spännande. Trots att han äter ketchup, som givetvis också åker ut, till nästan alla mat så ser han inte det som ett problem.

– Mamma har sagt att hon ska göra egen ketchup.

När det gäller lördagsgodis så kommer även det gå att fixa.

– Choklad kan man göra själv. Dessutom älskar jag popcorn, men det kan vi ha kvar, säger han glatt.

När matprojektet så småningom är genomfört så betyder det inte per automatik att allt återgår till det vanliga.

– Utmaningen är ett år, men förhoppningsvis kommer det här bli ett naturligt sätt för oss att leva, säger Petra.

En riktig utmaning kräver en belöning när den väl är slutförd, så även denna.

– Vi kommer under året att försöka spara pengar så att vi kan åka på en resa tillsammans. Vart vet vi inte, det beror på hur mycket pengar vi lyckas lägga undan, säger hon och skrattar.

Petra kommer att dokumentera hela året på sitt Instagram-konto: @petraliuski.

Vi kommer inte att trampa våra egna vindruvor.

undefined
Halvfabrikat. Jonah, Christoffer, Jesse och Petra visar upp några av produkterna som inte kommer att finnas i köket under det närmsta året. Foto: Lars Eriksson.

”Laga nytt”, Maria Blohm och Jessica Frej:

”Maxad inspirationskälla som hjälper till att tänka utanför ramarna och lära oss variera mellan olika typer av mjöl med mera.”

”Eat clean”, Kristina Andersson:

”Bra, kortfattad och klockren guide med massor av härliga recept som har fallit oss i smaken. Passande good enough-attityd.”

”Den franske bagaren”, Sébastien Boudet:

”Vår lärobok och ledstjärna för surdegsäventyret. Skön min lärobok och ledstjärna för surdegsäventyret. Skön slow food-känsla som smittar.”

”Smakernas återkomst”, Mats-Eric Nilsson:

”En bra inspirationskälla, påminnelse och kompass kring att äta smakrikt utifrån årstidernas utbud.”

”Syrat”, Charlotte Pike:

”Lättillgänglig och bra guide till syrade livsmedel. Enkla recept som även vi kan fixa.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!