För ett och ett halvt år sedan startade produktionen och nu tillverkar de en kubikmeter öl per vecka. Trots den volymen är de en liten spelare på den i dag gigantiska bryggerimarknaden. Nu går de mot strömmen och satsar på att leverera sina öl på burk. Tokigt kanske många tycker, men Tommy och Julie Eriksson är helt övertygade om att burken är den bästa förpackningen för produkten de tillverkar.
– Vi blir det andra mikrobryggeriet i Sverige som har egen buteljering på burk. Det känns roligt att vara en av de första. Vi vet att det är bra för vårt öl att förpackas på burk, men vi vet inte om svenskarna är redo för det än, berättar Julie.
De börjar i liten skala och låter bryggeriets IPA flytta in i aluminiumförpackningen, men glasflaskan finns kvar för dem som så önskar. Det handlar om att skynda långsamt, fast målet är att glasflaskan ska bort från sortimentet. I februari lanseras produkten på Systembolaget.
– Vi klarar av att buteljera 500 burkar i timmen här i bryggeriet. Till att börja med kommer vi att leverera ungefär 1 500 burkar per vecka, säger Tommy.
Enligt bryggmästaren Tommy är fördelarna med att förpacka på burk, i jämförelse med flaska, många. Framför allt handlar det om att produkten mår bättre i burken och att det också är en miljömässigt bättre produkt. För bryggeriet är det däremot en något krångligare hantering. Burken måste specialbeställas för varje produkt till skillnad mot flaskan som det bara är att byta etikett för varje ölsort.
– Ljus och luft förstör smaken, framför allt om ölen är humlerik. Burken är både ljus- och lufttät till skillnad mot flaskan, kapsylen släpper in luft. Dessutom blir det en större luftspalt i en flaska än i en burk.
I USA har många mikrobryggerier redan gått över till burk och Tommy menar att det bara är en tidsfråga innan kunderna i Sverige också kommer att efterfråga burköl.
– I USA tog det ganska lång tid, men nu är det helt accepterat. Om någon tvivlar så säger jag bara: ”Köp en burk och en flaska av samma öl och jämför”. Jag garanterar att burkölen smakar bättre.
Det handlar också om att servera den på bästa sätt.
– Om du köper en dyr och fin IPA vill du inte dricka den direkt ur förpackningen. Givetvis ska den hällas upp i ett glas för att smaken ska komma till sin rätt, menar han.
Skelleftebryggeriets målsättning är att under året producera mellan 50 000 och 70 000 liter öl. Sedan tidigare så finns deras produkter på Systembolagen i Skellefteå och Robertsfors och nu kommer även produkterna att hittas på hyllorna i Piteå och Umeå.
Parets ambitioner är att växa, men det är inte helt enkelt. Tommy förklarar att om bryggeriet ska växa sig riktigt stor på marknaden så måste produkterna komma in på Systembolagets ordinarie sortiment.
– Det finns i dag ungefär 150 mikrobryggerier i Sverige. Konkurrensen är hård och jag tror att det är svårt för ett lokalt bryggeri att växa sig riktigt stort i dag.
I nuvarande lokaler är det enkelt att utöka produktionen och eftersom att Tommy och Julie äger marken runt omkring finns stora möjligheter att bygga ut verksamheten om så behövs.
– I nuvarande lokaler kan vi när som helst fördubbla produktionen, berättar Tommy och slår hål på alla rykten om att de skulle vara på väg att flytta sin produktion:
– Vi blir kvar här.
Tommys 10 argument för burken:
1. Ölet får längre livslängd eftersom inget ljus slipper in.
2. Tar mindre plats i kylen.
3. Kyls ner mycket snabbare.
4. Miljövänligare transporter. Burken väger endast 12 gram till skillnad mot flaskans 220 gram.
5. Aluminiumburken smälts ner och återvinns helt utan att några tillsatser.
6. Tack vare vikten förbättras arbetsmiljön för alla som hanterar produkten.
7. Billigare förpackning.
8. Lättare att ta med för konsumenten.
9. 100 procent lufttät, vilket gör att innehålet inte oxiderar.
10. Hållbar. ”Om du råkar tappa en burk på golvet så går den inte i tusen bitar.”
I USA tog det ganska lång tid, men nu är det helt accepterat.