Skellefteå: Den osynliga soptippen mitt i stan

Skellefteälvens yta gnistrar av solens strålar. Längs älvbrinken sitter människor och njuter av höstsolen. En idyll, men strax under ytan krackelerar bilden. ”Det är som en soptipp mitt i stan”, säger Lucas Devismes som precis gjort sitt premiärdyk i älven.

Söker. I små grupper letar sig dykarna nedströms älven. Foto: Lars Eriksson.

Söker. I små grupper letar sig dykarna nedströms älven. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Livsstil & fritid2017-09-15 09:22

Skelleftebottens Dykarklubb har samlat ett tiotal medlemmar för ett klubbdyk i älven, något de gör varje sommar. Roland Lindblom, ordförande i klubben, vet vad som kommer att möta dykarna när de väl är nere under vattnet. Under ytan öppnar sig nämligen en ny värld, en värld som ser helt annorlunda än vad flanörerna på älvpromenaden möter. Cyklar, bilbatterier, glasflaskor, plånböcker, solglasögon, elskåp och mycket mer, listan kan göras lång med vad som ligger gömt på Skellefteälvens botten.

– Det mesta av skräpet är på kastavstånd från stranden. På sina ställen ligger det drivor av glasflaskor, stora som snöhögar, säger Roland Lindblom.

Det mest bekymmersamma för miljön är troligen alla blysänken som fiskare har lämnat efter sig, tror Roland Lindblom. För tio år sedan gjorde klubben i samarbete med kommunen en inventering av vad som låg på botten.

– Året efter plockade vi upp skrot, framför allt cyklar, mellan Parkbron och Viktoriabron. Vi fick upp mellan 40 och 50 kubikmeter, säger han.

Under inventeringssommaren hittades även en revolver som låg i närheten av Lejonströmsbron.

– Den var ganska medfaren, men ändock en revolver som någon hade kastat i plurret för att bli av med. Den tog polisen hand om och sedan har vi aldrig sett den.

Vid Abborrens vattenverk kliver dykarna i Skellefteälven för att sedan långsamt sjunka ner i det grumliga vattnet. I dag rinner vatten fort så dykarnas färd genom centrala stan går snabbt. När Fredrik Lundström, styrelseledamot i föreningen, knappt 40 minuter senare bryter ytan vid Manhemskajen har han ett bilbatteri i famnen.

– Det är grejer överallt, framförallt burkar och glasflaskor. Folk måste tro att det försvinner om man kastar det i älven, men vi som dyker ser att det inte är så. Det är bedrövligt hur folk beter sig, säger han lite uppgivet.

Sedan rensningen för tio år sedan har älven fått ta emot en massa nytt skrot. Fredrik Lundström menar att kommunen borde ta initiativ till en ny insatts för att göra älven till en trevligare plats.

– Framför allt bör de upplysa medborgarna om att de ska låta bli att kasta saker i älven, säger han.

Skellefteå kommuns Agneta Lantto-Forsgren, verksamhetschef för avfall på samhällsbyggnad, blir bekymrad när hon får höra hur det ser ut på botten av Skellefteälven. Men hon säger samtidigt att det inte ligger på hennes avdelning att ta initiativ till en uppstädning utan hänvisar till kommunens miljöavdelning. Där känner man inte till om det finns några åtgärdsplaner och hänvisar frågan vidare upp i den kommunala hierarkin. Per Sundberg, kommunikationsstrateg på Skellefteå kommun, har inte heller någon information att ge, men ber att få återkomma.

– Vad jag vet så har kommunen inga planer på att rensa älven, säger Per Sundberg ett par dagar senare.

En av de yngsta dykarna i Skelleftebottens Dykarklubb, 14-årige Lucas Devismes, var i dag med och gjorde sitt allra första dyk i älven. En älv som troligen kommer att vara minst lika nedskräpad nästa gång han dyker och lång tid framöver.

– Det ligger mycket skrot på botten som man kunde fastna i, men det gick bra. Det är som en osynlig soptipp mitt i stan, säger Lucas.

undefined
Ta ett bad. Hur ett badkar har hamnat i älven, kan man undra. Foto: Daniel Larsson, Skelleftebottens Dykarklubb. Foto: Daniel Larsson.
undefined
Fynd. Batterier, plånböcker, pengar, rostiga kastruller och mycket mer hittades under dagen. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Upphittat. Ett av dagens mer uppseendeväckande fynd var ett halvt hjärta samt en vigselring. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Söker. I små grupper letar sig dykarna nedströms älven. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Nedskräpning. ”Jag blir beklämd av att folk kastar saker i vattnet. Det är bedrövligt dåligt”, säger Fredrik Vallström som har hållit på med dykning i 20 år, varav sex som yrkesdykare. Foto: Lars Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!