I en liten källarlokal mitt i Skellefteå sitter Simon Nyström och Kristofer Stenskog och låter idéerna flöda. Kompisarna har låtit fritidsintresset konverterat till ett företag som konstruerar brädspel. Tack vare att de startade Strangewood Studios får alla idéer, som legat och grott under alla år, utlopp. Nu är de på väg att förverkliga sin dröm om ett egenkonstruerat spel.
Simon och Kristoffer förklarar att det är ett korttungt brädspel med ganska mycket humor. Hela handlingen i Office Quest utspelar sig en fredag på kontoret.
– Chefen jagar någon som måste jobba under helgen. Som spelare ska man försöka undvika att bli den där personen som tvingas jobba över. Det handlar om att hitta på ursäkter, hålla sig borta och se till att chefen väljer någon annan istället. Man ska under spelets gång försöka att undvika chefen, men också göra allt för att slippa jobba. Till exempel kan det innebära att man får gömma sig på toaletten och spela Game Boy. Det är en jobbig fredag på kontoret, säger Kristofer och skrattar.
Konstruktionsarbetet innebär också att de testspelat brädspelet om och om igen, allt för att upptäcka och korrigera brister. Dessutom har de suttit många timmar med Exel-diagram för att få spelet att fungera som det är tänkt.
– Det är många parametrar att hålla koll på. Det är som att lösa ett stort sudoku, säger Kristofer.
Det viktigaste kriteriet för de båda konstruktörerna är att de gör ett spel som de själva skulle kunna tänka sig att köpa.
– Vi har många idéer, men alla får inte plats i samma spel. Vi har fått sålla bland alla uppslag, säger Kristofer.
Hela processen med att utveckla spelet har hittills tagit nio månader och de räknar med att det tar ett halvår innan det finns ute på marknaden.
– Vi har försökt undvika allt vi tycker är dåligt i spel och ha med allt vi tycker är bra. Det känns bra att vi har spelat så mycket spel att vi faktiskt vet vad vi inte vill ha med, säger Kristofer och får medhåll av Simon.
Det svåraste just nu är att finansiera själva produktionen av spelet.
– Vi måste trycka 3 500 enheter för att priset i handeln ska vara rimligt, säger Kristofer.
De båda spelkonstruktörerna började spela spel tidigt i livet.
– Jag kom i kontakt med rollspel när jag var kring åtta år. Det har varit väldigt mycket spel på fritiden, men nu har jag inte så mycket ledig tid längre, säger Simon och förklarar att han förutom utvecklingsarbetet har ett heltidsjobb på Norrmejerier att sköta.
För de båda har det varit det framför allt varit de analoga spelen som har lockat. Just nu lever Kristofer med sin hobby, dag som kväll. Förutom att han spelar och konstruerar så säljer han spel på spelbutiken Legend, där han är anställd.
– Jag har alltid varit i de analoga spelens djupare vatten, säger Kristofer och förklarar att det har varit allt från sällskapsspel via figurspel, där man målar tennsoldater, till rollspel.
Fram till nu har de framför allt investerat sin tid i företaget, men nu börjar det handla om pengar. Illustratörer vill ha betalt samt tryckning och lansering kostar pengar.
Marknaden för spel är tuff och har ett stort utbud av varierande spel. Både små och stora företag slåss om kundernas uppmärksamhet.
– Spelmarknaden växer så det knakar. Det ser vi även här i Skellefteå, säger Kristofer.
Från att ha varit konsumenter på den stora spelmarknaden är de nu på väg att bli producenter i branschen.
– Just nu lever vi vår dröm, men kanske inte den ekonomiska drömmen, säger Kristofer Stenskog och skrattar.
Jag har alltid varit i de analoga spelens djupare vatten