Serverar och gör något gott

Inne i köket på Broselsgården i Byske har arbetet redan varit i gång i flera timmar. Det dukas fram tallrikar och glas, bröd och smör och en soppa värms upp på spisen. Om en kvart öppnar Café Brosels för lunch.

Margaretha Johansson och Anna-Stina Olsson arbetar ideellt. Foto: Annika Eriksson.

Margaretha Johansson och Anna-Stina Olsson arbetar ideellt. Foto: Annika Eriksson.

Foto: Foto: Åsa Samuelsson

Livsstil & fritid2014-10-02 13:10

– Klockan kvart i tio imorse möttes vi i affären och handlade, säger Margaretha Johansson medan hon rör om i soppan.

Fast oftast handlar de inte så mycket, de brukar fixa det mesta hemma och ta med sig. Soppan, till exempel, är ett tvådagarsprojekt.

– Det är inget snabbverk det här, säger Margaretha och skrattar.

Huvudingrediensen, som består av kantareller, är självplockade.

– Men det är fjolårets svamp, det är för torrt än i markerna för att det ska ha vuxit ordentligt i år, säger Anna-Stina Olsson som står och hackar lök.

De arbetar bägge ideellt med kaféet, tillsammans med de andra som är på plats och stökar inne i köket. De är dessutom en grupp av flera. En gång i veckan säljs det fika inne i Broselsgården och en gång i månaden läggs lunchsoppa till på menyn. Riktigt hur länge kaféet har varit i gång är de osäkra på, men åtminstone i tolv år. Över åren har de olika personerna som arbetat med detta, det har tillkommit och fallit bort människor, samlat ihop ungefär 200 000 kronor som har skänkts till välgörenhet. Margaretha tänker efter lite när hon ska förklara varför de arbetar ideellt.

– Bra fråga ... Vi känner oss uppskattade och det är ju inte så dumt, säger hon.

– Och så har vi ju det väldigt trevligt, lägger Anna-Stina till.

Klockan tolv bärs soppan ut till servering och de första matgästerna droppar in. Seniorkören ska komma och så väntas besökande via en dagledigträff så de räknar med att det blir rätt mycket folk. Och så har de stamgäster från Folktandvården och badhuset.

– Titta, där kommer tandläkarna, säger de när de tittar ut genom fönstret och ser ett par personer ta en genväg över gräsmattan.

Personalen från Folktandvården hejdar sig dock snabbt i dörren och tar ett steg tillbaka när de ser Norrans fotograf.

– Men ni får ju inte bli rädda, de tar ju bara kort, skrattar de bakom serveringsbordet.

De vågar sig in, tar för sig av kantarellsoppan och hembakt bröd med solrosfrön på och slår sig ner vid ett bord.

– Oftast äter vi lunch på jobbet så det här är ett trevligt avbräck, säger Elvy Johansson.

Dessutom vankas det efterrätt. Efter maten serveras kaffe och hembakade chokladsnittar.

Det är inget snabbverk det här.

undefined
Margaretha serverar Katrin Samuelsson och Elvy Johansson som kommit för att äta lunch. Foto: Annika Eriksson.
undefined
Det mesta bakas hemma för att sedan servera på kaféet, bland annat dagens bröd. Foto: Annika Eriksson.
undefined
Anna-Stina Olsson och Ulla Ekman-Karlsson. Ulla är, förutom i köket, även med i seniorkören. Foto: Annika Eriksson.
undefined
”Är det konjak i?” skojar Jan Skog om soppan. ”Nej, vi strök det idag”, svarar Anna-Stina. Foto: Annika Eriksson.
undefined
Margaretha Johansson och Anna-Stina Olsson arbetar ideellt. Foto: Annika Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!