Så skapade Lena en prunkande trädgård i brant backe

Den branta tomten var ett problem ända sedan Lenas barndom. När hon blev ägare till gården beställde hon dit tunga fordon. Nu är den mera lättskött med horisontella ytor och stora planteringar.

Busken diabolo, med mörka blad och röd blomställning, blir dekorativ mot de ljusa murarna.

Busken diabolo, med mörka blad och röd blomställning, blir dekorativ mot de ljusa murarna.

Foto: Norran

Livsstil & fritid2019-04-28 17:00
undefined
Här ligger den stora rabatten ovanpå muren, och därför har Lena valt hängande växter närmast kanten, de är dock rätt nya och har inte börjat hänga så mycket ännu
undefined
Poolen utnyttjade tomtens höjdskillnad på ett bra vis, anser Lena.
undefined
Här syns hur stor höjdskillnad det är från gatan och upp till Lenas uteplats vid poolen. Sedan fattas ytterligare en slänt upp till tomtgränsen.
undefined
Här ligger rabatten nedanför muren, och där har Lena valt rätt höga växter närmast kanten.
undefined
Busken diabolo, med mörka blad och röd blomställning, blir dekorativ mot de ljusa murarna.
undefined
Här syns hur bred rabatten ovanför huset blev. Längs till vänster träd, som har täckbark intill sig. Till höger stora områden med perenner.
undefined
Här var tidigare en backe upp till garaget, men nu är det bara gångväg. Räcket behövs eftersom det kan bli halkigt på vintern.

Föräldrarna Degrand och Vera Strandberg köpte tomten vid Kvarngatan i Skellefteå och byggde sitt hus 1962. En smärre utjämning av marken gjordes just vid huset, annars fick den branta backen vara oförändrad.

Eftersom vatten rann bort direkt var det svårt att odla. Lite rosor längs en husvägg samt ett stenparti med tåliga växter var vad som fanns när Lena Strandberg tog över 1997.

”Det här kommer du aldrig att orka med” sade pappan och tänkte då på den tunga gräsklippningen och även snöröjning i den tvära branten.

Men Lena visste på råd, och beställde hem en firma för att terrassera upp tomten.

Gjorde terrasser

På den höga sidan av huset placerades en lång rad L-stöd, som man fyller med jord. Då skapas en mur som hålls på plats av jordens tyngd.

Muren är en meter hög.

Där växter nu längst bak mot tomtgränsen lite högre blivande träd. Framför finns perenner, och närmast muren finns växter av hängande typ som ska täcka muren uppifrån med tiden.

En fördel med rabatten är att den ligger en meter upp luften, och därför kan ses på ett bra sätt från husets fönster.

Hög och låg rabatt

Längre bort gör muren en sväng upp mot grannen, och där ligger istället rabatten nedanför muren i marknivå. Där finns höga och smala växter närmast muren, så att den ska döljas.

Ännu ett trick är växter med mörka blad mot den ljusa muren.

Flera år före grävprojektet hade Lena låtit bygga garage nere vid vägen istället för uppe på backen. Dessutom hade hon gjort en inglasad veranda på höga stolpar för att kunna få en rak plats för umgänge.

– Mammas och pappas uteplats var plattor som låg på ett flackare ställe längst ner i backen, men det var mycket trappor för att gå dit.

Pool i svackan

Terrasseringen gjordes 2014 och året därpå togs nästa steg, en pool. Den är 1,30 meter djup och ligger i markhöjd mot norr, medan den mot söder döljs av ett glest träräcke för att inte se allt för dominant ut.

Långa trappor intill poolen leder till tomtens nedre del där det numera inte finns något speciellt, förutom att de leder till grannhuset där barnbarnen bor.

– Poolen byggde jag främst för deras skull, och för att den passade bra i branten.

Totalt har Lena spenderat cirka 200 000 kronor på grävprojektet, varav 80 000 för de stora betongstöden.

Även poolen med kringmaterial gick på cirka 200 000 kronor.

Tips av expert

Hur kom du på hur allt skulle göras?

– Jag har en väninna, Hillevi Forsgren, som jobbat på en handelsträdgård. Hon gav idéerna och gjorde ritningar, avslöjar Lena.

– Det är hennes förtjänst att trädgården fick variation, hade jag ritat allt själv hade det nog bara blivit raka murar. Hon gav också förslagen på växter.

Astilbe och gräs

Lena Strandberg jobbar åt svenska kyrkan och har arbetat med sommarblommor i 20 års tid.

– Jag gillar växter, men kände inte till alla sorter som jag fick som förslag.

En vanlig växt i de lummiga rabatterna är astilbe, eftersom Lena gillar deras allsidighet.

– De är vackra på olika sätt under hela säsongen.

Hon har också flera sorters höga gräs. En annan favorit är funkia som står i den mest skuggiga rabatten.

Flytande gräsklippare

Pappan fick alltså fel i att Lena inte skulle orka.

– Han hann se delar av mina ombyggnader före sin död, och tyckte det blev så bra.

Fortfarande finns några kortare slänter kvar att klippa.

– Nu som förr använder vi en Flymo-gräsklippare, en sådan som hänger i luften och kan styras lite som man vill. Den drivs av lufttrycket från klippningen. En vanlig gräsklippare skulle inte gå köra och styra på ett säkert sätt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!