Längst bak i kyrkan står Robert Lundmarks skapelse. Ett legobygge bestående av ungefär 30 000 små legobitar som tillsammans bildar en hel kyrka – Sankt Olovs kyrka.
– Jag har fått dammsuga marknaden i hela Europa för att få tag i rätt delar, framför allt de koppargröna takbitarna var svåra att få tag på, säger Robert Lundmark.
Största utmaningen var att återskapa tornet.
– Ornamenteringarna under kyrkklockan finns inte i lego utan jag har fått bygga ihop två guldtänder, två pilar och två koner för att få till de gyllene tofsarna. När väl tornet var klart förstod jag att kyrkan kommer att kunna byggas, säger han.
Innan själva byggandet kom igång studerade Robert foton och besökte kyrkan för att få en bild av hur den är konstruerad.
– Jag har till och med varit ända längst upp i tornet.
Hur stort bygget skulle bli hade han inte någon riktig uppfattning om från början utan det var framför allt valven runt fönster och dörrar som fick bestämma skalan som till slut blev ungefär 1:40. Själva byggtiden uppskattar Robert till 60 till 70 timmar, men med alla förberedelser handlar det om betydlig längre tid.
Det var aldrig tänkt att legokyrkan skulle hamna i Sankt Olovs kyrka utan den byggdes för att ställas ut på spel- och kultureventet Nordsken. Där uppmärksammades bygget av några präster som tyckte att den borde visas upp i kyrkan. Idén gick från tanke till handling och nu i söndags var det vernissage på bygget som kommer att stå i kyrkan under två månader.
– Meningen var att det efter gudstjänsten skulle bli kyrkkaffe och sedan visning av min legokyrka, men det hann aldrig bli något kaffe för alla började titta direkt, säger Robert och skrattar.
Tidigare har Robert bland annat byggt modeller från Star Wars som blivit uppmärksammade över hela världen, men Sankt Olovs kyrkan är det häftigaste bygget han hittills gjort.
– Om jag i förväg vetat hur mycket jobb det innebar hade jag förmodligen inte pallat. Men det känns roligt att ha byggt något lokalt och att det är så många i olika åldrar som uppskattar min legokyrka.