Zuccinibröd
5 dl vatten
50g jäst
3msk rapsolja
1msk honung
1 zuccini ( ca 300g)
1 dl havregryn
cirka 15dl vetemjöl
Blanda ljummet vatten och smula sönder jäst i en bunke. Tillsätt honung och olja. Blanda i finrivna skalade zuccinin. Blanda i havregryn, salt och mjöl lite åt gången till en deg. Låt jästa i en halvtimme. Lägg ett bakplåtspapper på botten av en långpanna, platta sedan ut degen. Låt jäsa ytterligare 30 min. Grädda i cirka 15-30 minuter på 200 grader till brödet är minst 98 grader.
Zuccinimarmelad
1 kg grovriven, avrunnen zucchini
1 citron
1 vaniljstång
4 dl vatten
2 msk riven ingefära (kanel, kardemumma).
1 kg syltsocker med pektin
Lägg den grovrivna zucchinin i en kastrull. Riv citronskal och pressa ur saften, häll över zucchinin.Tillsätt vatten och kryddor, låt sjuda en kvart. Rör ned syltsockret och låt koka cirka en kvart. Skumma av. Ta pannan från plattan och låt marmeladen svalna under lock ytterliga en kvart. För ytterliga hållbarhet tillsätt lite natrumbensonat innan det hälls upp på burk. Häll upp i rena burkar och förslut.