Raggmunk med fläsk

Få, om ens någon, kan mäta sig med raggmunk när det gäller uppskattning hos yrkeskockar. De kan stå och steka fina filéer hela dagar för att sedan själva stoppa i sig en raggmunk.

Att något så enkelt kan vara så gott... Raggmunkt med stekt rimmat fläsk är en favorit även bland luttrade stjärnkockar. Foto: Dan Strandqvist

Att något så enkelt kan vara så gott... Raggmunkt med stekt rimmat fläsk är en favorit även bland luttrade stjärnkockar. Foto: Dan Strandqvist

Foto: TT

Livsstil & fritid2018-04-25 08:15
undefined
Att något så enkelt kan vara så gott... Raggmunkt med stekt rimmat fläsk är en favorit även bland luttrade stjärnkockar. Foto: Dan Strandqvist
undefined
Att något så enkelt kan vara så gott... Raggmunkt med stekt rimmat fläsk är en favorit även bland luttrade stjärnkockar. Foto: Dan Strandqvist

För 4 personer, 30 minuter

8–10 potatisar

2 msk vetemjöl

2 ägg

1 tsk salt

smör och rapsolja

Att äta till:

rimmat fläsk

nymald svartpepparårörd lingonsylt

Gör så här:

1. Vispa samman ägg och vetemjöl till en slät smet. Skala och riv potatisarna på grovt rivjärn. Lägg aldrig den rivna potatisen i vatten. Då sköljs stärkelsen bort och raggmunkarna kommer inte att hålla ihop. Vänd ned de rivna potatisarna i smeten och salta.

2. Hetta upp en stekpanna, helst av gjutjärn, och stek först det rimmade fläsket med ytterst lite smör och olja i pannan tills det blir knaprigt, men inte torrt. Krydda med nymald svartpeppar. Ta upp, men spara fettet i pannan.

3. Klicka ut och stek tunna raggmunkar med en diameter på cirka 10 centimeter. När fettet är förbrukat får man fylla på med lika delar smör och rapsolja. Raggmunk är godast helt nystekt med stekt, rimmat fläsk och rårörd lingonsylt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!