En kortare text har publicerats i Norrans pappersupplaga.
Den 6 oktober i år och i anslutning till höstmarknaden. samlades efterkommande Fritz och Ester Flinkfelt i Radnejaurs efterkommande till en släktträff.
Det var en bra anslutning till släktträffen. Hela 76 deltagare, barn, barnbarn, respektive och så vidare var på plats. Programmet omfattade bl a ett besök på Silvermuseet där man fick tillfälle att se Fritz och Esters vigselbevis och Esters brudklänning som förvaras där. På eftermiddagen kunde man delta i en liten minnesstund vid Fritz och Esters grav på kyrkogården. Släktträffen avslutades med gemensam middag på Medborgarhuset och visning av bilder där många kunde känna igen sig.
Ester och Fritz gifte sig den 28 september 1929, dvs för snart 90 år sedan. På bilden, och bakom brudparet, Nancy Eriksson, som var lärarinna. Nancy var en syster till Fritz och gift med Erik W Eriksson, som var flottningsinspektör i Arjeplog och Skellefteälvens flottningsförening. Båda var bosatta i Arjeplog och på äldre dagar i Skellefteå. Ytterligare en syster till Fritz är med på bilden, och det är Edith, som senare gifte sig med Gustav Sjöberg, hemmansägare i Övra i närheten av Junsele. Längst till höger står Leo Lindberg, en bror till Ester. Leo arbetade i unga år som renskötare, förfrös ett ben, fick sedan TBC i benet, vilket innebar att benet fick amputeras. Leo Lindberg var bosatt i Arjeplog.
Ester och Fritz hade båda vuxit upp i Radnejaur. Fritz var uppväxt på och övertog tidigt hemmanet Brännudden som kom att bli de båda makarnas hem under hela deras aktiva tid.
Fritz var född 1902 och dog 1988. Ester föddes 1909 och dog 1999.
Fritz och Ester hade åtta barn och sönerna Tage och Per är nu borta. Bilden togs 1967 och i den övre raden i den glada syskonskaran ser vi från vänster Karl-Fredrik, Nils-Gunnar, Per och Tage. I nedre raden från vänster Gerd, Anna, Eva och Rudith.
Fritz och Ester hade ett långt arbetsliv bakom sig. Fritz arbetade i skogen och bodde som många andra skogsarbetare på den här tiden i skogskojor under långa perioder. Fritz var även sysselsatt i flottningen och att se till att slåtterarbete och annat arbete med anknytning till hemmanet sköttes och kunde bidra till försörjningen av den stora familjen. Det kan också nämnas att Fritz i unga år varit en av många snallare som såg till att affärsmännen i Arjeplog fick hem sina varor från järnvägen i Jörn. En snallarresa med vagn och släde mellan Arjeplog och Jörn och tillbaka igen tog drygt en vecka och man fick sova över och ställa in sina hästar på de skjutsställen som fanns längs färdvägen.
Hemma hade Ester ansvar för barn och djur. Det blev långa arbetsdagar. Korna skulle mjölkas, barnen skulle ha mat och tillsyn. Kläder till barnen skulle sys och lagas och det fanns naturligtvis massor av andra arbetsuppgifter som skulle skötas för att hemmet skulle fungera. Ibland fanns det också inneboende i hushållet som t ex skolbarn med långa skolvägar. Det blev långa dagar fyllda av hårt arbete. Ester var också mycket intresserad av trädgårdsarbete som odling av grönsaker och blommor. Händig som hon var var hon inte heller främmande för att ta fram hammare och spik om något skulle lagas.
Fritz och Ester på trappan tillsammans med yngsta dottern Gerd och hennes make Jan-Evert. När barnen växte upp och flyttade ut och de 20 barnbarnen började komma, blev det många besök hemma på Brännudden. Alla var välkomna, både stora och små. Bilden är från mitten av 1970-talet.
Hemmanet Brännudden i Radnejaur som Fritz övertog efter sin far. Stugan var inte stor. Farmor Katarina bodde kvar till sin bortgång 1953. Brännudden anslöts till el- och telefonnätet 1947. Bilväg fram till Brännudden fick man i början på 1960-talet.
Initiativtagare till släktträffen var Åsa Gilbertson och Marianne Lestander såg till att det hela fungerade. Ett stort tack till dessa båda för ett bra och trevligt genomfört arrangemang!
Jan-Evert Green