Vi möts över en kopp kaffe på ett kafé i Skellefteå – på en neutral plats. Det är han och hans fru som driver den lokala detektivbyrån i Skellefteå. När vi träffas så presenterar sig privatdetektiven med namn, men här i artikeln vill han vara anonym och inte avslöja allt för mycket om sin person
– I en liten stad så blir man snabbt igenkänd och får svårt att bedriva spaningsverksamhet. Det kommer att vara helt omöjligt för mig och min fru att vara anonyma under hela vår karriär, men i möjligaste mån vill vi vara så anonyma som möjligt, säger han som förklaring.
Givetvis har han kollat upp undertecknad och har full kontroll på var jag bor och hur många barn jag har. Han har även kunskap om att ett par av dem bor i en annan del av landet – lite läskigt, men kanske inte så förvånande.
– Jag gjorde bara en liten snabb koll på nätet, förklarar han lugnt.
Byrån är helt nystartad och bedrivs som ett franchiseföretag och är knuten till en större detektivbyrå där huvudkontoret finns i Göteborg. På huvudkontoret har paret också fått utbildning för att klara verksamheten.
– Syftet är inte att bli rik och tjäna en massa pengar utan vi vill räta ut lite frågetecken.
Otrohet, en försvunnen häst eller ett tveksamt CV där kan Skellefteås detektivbyrå bistå med spaning och annan eftersökning. Den yttre spaningen kommer att vara den lilla biten i verksamheten. Mestadels kommer spaningen att bedrivas med en dator för att söka uppgifter som finns på flertalet ställen på nätet. Det handlar om att lägga ett pussel, förklarar han.
– I vår region är den här typen av verksamhet ett okänt fenomen. När man berättar för någon att man startat en detektivbyrå så bemöts man av lite olika rektioner. Någon undrar om man är helt galen medan någon annan ställer seriösa frågor. Det finns dem som tycker att man borde ha valt någon annan bransch som till exempel en hamburgerkedja eller något liknande. För oss är det här inget hokus pokus. Vårt huvudsyfte är att hjälpa människor och drömmen är att kunna leva på den här verksamheten så småningom, säger han och förklarar att han i dag lever på att göra hemsidor och att leverera andra webbtjänster.
Genom en sökning på Eniros Gula Sidorna får man 37 träffar på ”privatdetektiver” i hela landet. Det visar i alla fall att det inte är en helt ovanlig verksamhet i Sverige.
– Det här är på riktigt. Vi gör allt enligt reglerna och vi gör inget som är olagligt, försäkrar han.
På polisen i Skellefteå ser man inte denna typ av privat verksamhet som något egentligt problem, säger Lars Westermark chef för lokalpolisområde Skellefteå.
– Deras befogenheter kan likställas med en vanlig medborgare. De har inte tillgång till några statliga register och de bedriver absolut ingen polisiär verksamhet. Folk kan ju dessutom snoka själva, säger polischefen Lars Westermark.
För en utomstående kan verksamheten kännas lite suspekt och kanske till och med lite omoralisk. Man undersöker, spanar på och fotograferar människor utan deras vetskap.
– Vi träffar alltid klienten och pratar om vad problemet är och vad de vill att vi ska göra. Vid varje sådant samtal är både jag och min fru med för att få fler ögon och öron som kan värdera informationen. Vi måste känna att det är rätt och att personen har goda avsikter innan vi kan ta på oss uppdraget. Det har hänt att någon klient har backat ur när vi börjat ställa kompletterande frågor.
De kollar alltid upp att klienten verkligen är den som den uppger sig för att vara. Han menar också att det i dag finns stora möjligheter att gömma sig bakom olika identiteter och då framför allt på nätet. Det gör att byråns tjänster i framtiden kommer att öka, tror han.
– Vi kollar och bevakar, men vi ingriper aldrig. Det varken vill vi eller får vi, försäkrar han.
När det gäller otrohet handlar det framför allt om spaning.
– Det börjar med att klienten fattar misstankar och oftast har den personen ganska bra koll på när det händer. Där tar vi vid och förföljer personen. Stämmer misstankarna kan vi då befästa det med bildbevis. Vi får inte fotografera inne i privata bostäder, men vi kan fota ända fram till porten. Sedan överlämnas protokoll och bilder till klienten. Där tar vårt uppdrag slut och då är det upp till klienten att reda ut resten.
Verksamheten i Skellefteå är i sin linda och mycket han hänvisar till har han fått lära sig under utbildningen i Göteborg.
– Vi kan se att många känner sig oroliga. Det kan vara föräldrar som misstänker att barnen har hamnat i dåligt sällskap eller är mobbade. Barnen säger kanske att allt är bra, men föräldrarna misstänker ändå att allt inte är som det ska. Där kan vi hjälpa till, säger den något hemlige detektiven som kommer att ha Skellefteå, Västerbotten och Norrbotten som sitt arbetsfält.