”Motion ger mycket för knopp och kropp”

Petra Levin Engblom hade många gånger tänkt: "Ska det va så här" och bestämde sig för att förändra livet och börja träna igen. Nu är hon utbildad löparcoach och läser hälsa på halvtid.” Jag är nyfiken på vad som finns runt hörnet”, säger hon.

Tre gånger i veckan löptränar Petra och de andra dagarna kan det bli bland annat styrketräning eller cykling. ”Jag känner att jag blir en bättre och trevligare människa när jag tränar, säger Petra Levin Engblom.

Tre gånger i veckan löptränar Petra och de andra dagarna kan det bli bland annat styrketräning eller cykling. ”Jag känner att jag blir en bättre och trevligare människa när jag tränar, säger Petra Levin Engblom.

Foto: Jeanette Lövgren

Livsstil & fritid2021-05-27 19:00

För fem år sedan bestämde Petra sig att göra en livstilsförändring, men kom aldrig riktigt till skott med att börja om med träningen.

undefined
Tre gånger i veckan löptränar Petra och de andra dagarna kan det bli bland annat styrketräning eller cykling. ”Jag känner att jag blir en bättre och trevligare människa när jag tränar, säger Petra Levin Engblom.

– Jag hade nog prioriterat bort mig själv med allt vad jobb och familj innebär. Ibland kan det vara svårt att få vardagspusslet att gå ihop, men det finns flera sätt att lägga pusslet så man hinner med att träna. Det är otroligt viktig att ta hand om sig själv, säger Petra. 

undefined
Här tränar Petra på utegymmet i Bergsbyn.

Innan barnen var födda så var Petra ganska aktiv och höll på med flera olika idrotter som bland annat löpträning och ridning. Efter fyra barn kändes det svårt att både få tid och ork att komma igång. En dag fick hon en fråga av en kompis om hon skulle hänga med ut och springa.

undefined
Att cykla mouintatnbike över stock och sten är också en passion för Petra.

Petra, som alltid gillat utmaningar, bestämde sig snabbt att det skulle hon pröva på igen. Hon som inte ens ägde ett par löparskor längre. De första som Petra fick göra det var att köpa sig ett par skor som hon kunde löpträna i. Hon hängde med kompisen ut och tänkte: ”Kan jag springa tre kilometer utan att svimma är jag jättenöjd”. I stället för tre blev det sju kilometer i intervaller. Dagen därpå var hon ute igen, och fortsatte med det minst tre gånger i veckan, samtidigt som hon cyklade till och från jobbet året runt i alla väder.

undefined
På Bergsbyns SK:s idrottsplats tränar Petra ofta styrketräning.

– Efter några gånger blev det en sådan boost för mig. Jag blev överraskad av att jag kunde springa, och orkade mer än jag trodde. Jag kände att det gav så mycket. Det blev en runners high, en endorfinkick. Man får alla lyckohormoner och känner att man orkar bara mera.

undefined
”Att stå på huvud gör jag varje dag både för balans och och för magmusklerna”, säger Petra Levin Engblom.

Sedan anmälde hon sig till Lövångerloppet över åtta kilometer som gick både i terräng och på väg. Där kom hon trea. Efter tre månader hade hon nött upp skorna. Hon köpte nya och fortsatte på egen hand att löpträna, sprang broarna runt varje tisdag, och kände att hon gjorde mer och mer framsteg och blev mer peppad. Hon började att sova bättre och började tänka mer på sin kost.

– Sedan blev jag kontaktad av Runacademy och fick frågan om jag ville bli löpcoach och blev både förvånad och glad. Det är ju klart att jag ville det, säger Petra glatt.

Hon åkte till Stockholm på utbildning och blev certifierad löpcoach.

undefined
Höga Kusten Winter Trail 35 kilometer. Slåttdalsskrevan i februari.

Det här med lopp blev mer och mer intressant och roligt för Petra. Hon var bland annat med i ett milslopp, en bana som är uppmärkt med reflexer som heter Muddcreek som innebär att springa i mörker med pannlampa över och runt Ormberget i Luleå. Det har hon prövat på ett flertal gånger. 

– Jag är inte ute efter prestationen utan upplevelsen.

undefined
Kanberg Gold run. Totalt sex kilometer, tre kilometer rakt ner i gruvan och upp igen. Petra och Josefin Granberg, från Piteå som springer mot mål.

Petra bestämde sig även för att springa ett lopp i februari på Skuleberget. Hon var anmäld till 25 kilometer – men efter halva loppet så bestämde hon sig för att springa 35 kilometer i stället.

– Det är ett utmanade lopp, för det kan vara minus 25 grader och det är en otrolig upplevelse att springa i snön. Det har jag också sprungit flera gånger. Jag har bland annat sprungit lopp i Kankbergsgruvan och på fjällen i Arjeplog. Jag har nog lyckats med att hitta lite mer ovanliga lopp.

Efter det har Petra varit med i många fler utmanande lopp. Nu styrketränar hon med Bergsbyns SK och har även blivit en inbiten mountainbikecyklist sedan några år tillbaka.

– Att cykla är ett bra komplement till löpningen. Variationen i träning ger en hållbar kropp.

Nu har Petra studerat på halvtid två terminer på utbildningen Hälsa på Medlefors och har sökt in på en tredje. Petra sneglar lite på att i framtiden kanske bli livscoach eller kostrådgivare.

– Jag hade funderat på den här utbildningen länge och tänkt att jag var för gammal. Det är nog de bästa jag har gjort och man får många verktyg. Jag vill lära mig att bli en bättre version av mig själv, fortsätter Petra och skrattar.

Petra tipsar

• Kontakta en löpgrupp för att få hjälp att springa rätt. Köp rätt skor för ändamålet. Variera med styrketräning, man kan göra mycket hemma till exempel träna bål och rumpa. Ha inte för bråttom, låt träningen ta tid, det är lätt att bli övermodig. Jämför dig inte med andra. Bra att ha en träningskompis. En bra motivation: "Jag ska orka mera". Löp till exempel fem kilometer i intervaller. Variera underlaget. När man börjar på noll utvecklas man snabbt och att man ska ta det i sin takt.

• Starta med chip om man ska tävlar då har man koll på sin egen tid.

• Man ska alltid tänka fem grader varmare så man inte klär sig för mycket.

Petra

Namn: Petra Levin Engblom

Ålder: 54

Bor: Bergsbyn

Familj: Make Jan och barnen Milo, Elliot, Smilla och Matilda.

Jobbar på Arken Zoo och läser Hälsa på halvtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!