Han gillar att göra det som vid första anblicken ser svårt eller till och med omöjligt ut. Magnus Lindkvist, 28 år, har deltagit i tre expeditioner som bestigit berg på tre olika kontinenter. Nu till sommaren väntar nästa utmaning. I juli ska han och kompisen Christoffer Malmin bestiga berget Peak Lenin i Kirgizistan som har en höjd på 7 134 meter över havet, vilket blir det högsta berget hittills för Magnus.
– Det är jätteviktigt att förbereda sig fysiskt, men det går inte att förbereda sig för höjden. Höjdsjukan kan drabba vem som helst.
Givetvis har Magnus även bestigit både Kebnekaise och toppar i Lofoten ett flertal gånger. Men det är berg som han inte riktigt räknar in när han pratar om sina stora utmaningar.
Magnus sitter på sitt kontor vid Nordanå och försöker att förklara varför han söker upp dessa berg. Ett kontor som fungerar som redaktion och annonsverkstad. Magnus startade 2010, tillsammans med Peter Ziolkowski, nöjessajten Megafonen i Skellefteå som ett par år senare också blev en papperstidning.
– Grundidén var en hemsida med vad som händer i Skellefteå kryddat med vimmelbilder och bloggar, men sedan vi startade har allt utvecklats till något mycket större.
Att satsa på en papperstidning när fler och fler väljer att läsa sina nyheter på nätet visar att han faktiskt inte räds svåra utmaningar. Sedan starten för fem år sedan har tidningen snart kommit ut 50 gånger.
– Det känns overkligt och ogripbart. Varje nummer är en enorm urladdning. På ungefär tio dagar skriver jag alla texter, gör annonser och sätter ihop hela tidningen. Det är nästan orimligt, men under press levererar jag som bäst.
Bergsexpeditionerna blev ett sätt att komma ifrån och att kunna koppla av.
– Jag hade rest mycket, men var ganska less på att ligga på stranden och göra ingenting.
Trots att han tidigare inte har varit någon stor naturmänniska så har han nu givet sig på de högsta bergen på tre kontinenter, Afrika, Sydamerika och Europa.
– Många i min familj är nog förvånade över att jag har gjort de här grejerna. När jag var ung höll jag mig mycket hellre inomhus vid en dator.
Första expeditionen var 2013 när han tillsammans med kompisarna Tobias Andersson och Christoffer Malmin bestämde sig för att åka till Tanzania och bestiga Afrikas högsta berg, Kilimanjaro. Ett berg som mäter 5 895 meter över havet.
– Expeditionen går genom fem klimatzoner. Man börjar i regnskogen och slutar i snö, från plus 30 till minus 10.
Sista dygnets klättring mot toppen påbörjades redan klockan tolv på natten, en vandring i mörker med pannlampor som enda ljus. Trots att Magnus trodde att han när som helst skulle falla ihop så orkade han ändå gå timme efter timme.
– Både jag och Christoffer spydde på vägen upp och jag har aldrig någonsin varit så trött, men efter sju timmar var vi upp på toppen. Jag grät av utmattning och tänkte att jag aldrig skulle utsätta mig något sådant igen.
Trots det tog det bara några månader efter hemkomsten innan Magnus och Christoffer började planera nästa expedition. Siktet var inställt på Aconcagua i Argentina. Ett berg på 6 662 höjdmeter, vilket gör det till Sydamerikas högsta. En expedition på 18 dagar och i december 2014 var det dags.
– Det var en betydligt tuffare utmaning. På toppturen började jag att spy och tvingades vända på 6 500 meters höjd. Det var visserligen bara 400 höjdmeter kvar till toppen vilket kan låta lite, men det är en vandring på nästan fem timmar.
Men det var inte bara Magnus som fick ge upp. Av 15 expeditionsdeltagare var det bara tre som lyckades ta sig till toppen, varav kompisen Christoffer Malmin var en av dem som klättrade hela vägen.
– En jättebesvikelse att jag inte tog mig upp till toppen, men samtidigt vet jag att jag var tvungen att vända.
Med en sådan negativ upplevelse hade vem som helst kunnat lägga sina drömmar om att bestiga berg på hyllan, men inte Magnus. Tankarna på en ny utmaning levde.
– Det kan låta konstigt att man vill betala för att må dåligt. När man är blöt, hungrig, mår illa och är kissnödig då är det inte så kul. Men när man väl har fått på sig torra kläder, fått i sig lite mat och har kissat då är det helt fantastiskt igen.
I somras var det dags igen när de båda kompisarna Magnus och Christoffer begav sig till Ryssland för att bestiga Europas högsta berg Elbrus med en höjd på 5 642 meter över havet.
– Ett lägre berg än de tidigare vi hade bestigit, men med mycket mer snö. Här gick vi över glaciärer och använde sele för att det kunde finnas sprickor.
Allt gick bra och de båda vännerna lyckades ta sig hela vägen upp till toppen.
Till sommaren väntar nästa utmaning då Peak Lenin i Kirgizistan ska bestigas. Ett högt berg, 7 135 meter över havet, som garanterat kommer att bli en stor utmaning, menar Magnus.
Orsaken till att han gång efter gång utsätter sig för dessa enorma påfrestningar är den totala avkopplingen utmaningen erbjuder.
– Allt som inte rör berget försvinner. Man fokuserar på att ta nästa steg och nästa steg, det är allt som räknas just då.
Det handlar om små, små ögonblick av tillfredsställelse.
– Det finns inget bättre än att vila när man är riktigt trött. Att få sätta sig ner på ett berg med en fantastisk utsikt och äta en Snickers, det är underbart. Så bra smakar inget hemma i soffan. För mig är den känslan större än ögonblicket när jag når toppen.
Om det blir ytterligare berg som ska bestigas efter sommarens expedition vill Magnus inte prata om, han tar ett berg i taget. Det är nu Magnus uppmanar mig att fråga om han ska bestiga Mount Everest, för det gör alla.
– Nej, det jag anser mig alltför klok för. Det kostar närmare en halv miljon kronor, det tar två månader, mest troligt tar man sig inte upp och man kan dö, säger Magnus och försäkrar att han faktiskt inte bär på några drömmar om att bestiga världens högsta berg, åtminstone inte för tillfället...
När man är blöt, hungrig, mår illa och är kissnödig då är det inte så kul.