Energinivån i träningslokalen är hög och alla deltagare hänger med i rörelserna som träningsledaren Annie Fältman förevisar. Två dagar i veckan kör 360 Träningscenter seniorträning där kondition, styrka, balans, rörlighet och koordination är i fokus. I dag är det 17 deltagare som letat sig in i träningslokalen, en av dem är Astrid Wiklund.
– När jag jobbade var det svårt att hinna prioritera träningen, men nu när jag är pensionär så går det bra. Jag tränar varje dag. Det är viktigt för att man ska må bra, både fysiskt och psykiskt. Sedan vet man att det motverkar demenssjukdomar, säger Astrid Wiklund, 67 år, Boviken.
Nyår och januari är en nystart för många då gruppträningspassen snabbt blir fullbokade, berättar Annie Fältman, delägare på 360 Träningscenter.
– Vi har alltid en stor uppgång under årets första fyra veckor, säger Annie Fältman.
När man ger sig själv ett nyårslöfte om att börja eller börja om med träningen så är det ett första steg till förändring och det är bra, menar hon. Men man behöver en plan, annars är risken stor att det bara rinner ut i sanden.
– Man kanske ska använda första året till att träna på att hitta träningsrutiner. Det finns nämligen inga patentlösningar, vi är alla människor.
Annie Fältman, 43 år, är utbildad sjukgymnast, men efter bara fyra år i yrket bytte hon spår och satsade på träningsbranschen.
– Jag har alltid brunnit för träning och hälsa, men som sjukgymnast kom jag in för sent i förloppet. Det var mer sjukvård än friskvård.
Det är just att förebygga ohälsa som hon anser att hennes bransch sysslar med.
– Vi hjälper människor att hitta motivation att träna, att hitta en god känsla för träning.
Första steget till en förändring är att lägga upp en plan för hur och när man ska träna. Många som vill komma igång med träningen gör det eftersom de vill bryta dåliga rutiner, de vill ifrån någonting.
– Det kan vara att man vill få bättre kondition för att orka med vardagen. Många går sedan ”all in” och förväntar sig att se snabb effekt.
Men när effekten uteblir ger många upp. Det är då man ska hålla sig till planen och bara fortsätta.
– Perspektivet bör vara att det ska hålla resten av livet. Det gäller att hitta rutiner som inte bara fungerar i dag utan även efter ett halvår, ett år och resten av livet. Effekten av den träningen du gör i dag kanske du har igen först om tio år. Det kan vara svårt att hitta den motivationen.
Därför måste man ständigt jobba med sina drivkrafter.
– Det är inte jätteroligt varje gång man ska iväg och träna, men det är aldrig någon som ångrar ett träningspass.
Enligt en undersökning som IHRSA, träningsbranschens egen internationella organisation, har gjort så uppger 40 procent av dem som inte tränar att orsaken är tidsbrist, medan 20 procent inte har tillräcklig motivation. Annie menar att det är just därför måste man ha en plan för hur man ska få tid samt varför man tränar. För att det ska vara hållbart över tid behöver man ställa sig frågan: ”Varför gör jag det här?”
– Hjärtat behöver någon form av träning som ger pulshöjning, 30 minuter varje dag. Det kan vara en promenad, att cykla till jobbet, ett spinningpass eller vad man nu vill göra. För hälsans skull behöver kroppen röra sig varje dag.
För de flesta kommer träningsuppehållen, det kan vara en förkylning, semesterresa eller något annat som gör att man inte tränar under några veckor.
– Då tänker nog många: ”Jag ska börja om på måndag.” Men det kan vara ett jobbigt steg att ta. Att börja om innebär samtidigt att man har misslyckats. Det kan vara enklare om man istället säger: ”Jag fortsätter på måndag.”
Man ska inte drabbas av dåligt samvete utan försöka se framåt. Det gäller att hitta luckorna i vardagen. Att träna på lunchen och promenera till jobbet kan vara enkla knep för att få tiden att räcka till. För de allra flesta är träningen vägen mot ett längre och hälsosammare liv.
– Det är effekterna av träningen alla vill åt, men det kräver en insatts.
Inne i träningslokalen går passet in på sina sista minuter. Trots att många börjar känna sig trötta ger alla deltagare järnet. Tore Ahlström, 70 år, Boviksbadet, står längst ut på kanten och följer med i alla rörelser. Han tränar på gym två gånger i veckan samt springer en hel del.
– Jag springer ett maratonlopp varje år. Det ska vara så långt bort som möjligt, nästa år blir det förmodligen Honolulu, säger han och skiner upp i ett leende.
Till höger om Tore står Carin Nilsson, 76 år, Sjungande dalen, med koncentrerad blick och svettdroppar i pannan. Hon menar att bara man har bestämt sig så är det inte är så svårt att hålla igång träningen. Tidigare har hon aldrig gillat att träna i grupp, men seniorträningarna har fått henne på andra tankar.
– Jag känner mig trygg i det här sällskapet, säger Carin.
Annies 5 tips på hur du skaffar dig träningsmotivation
1.Fundera på varför du vill förändra din livsstil och på vad du vill förändra. Dessutom måste du komma underfund med hur viktig förändringen är. I svaren hittar de flesta den starkaste motivationen till förändring.
2.Vad är målet och hur vet du när du är där? För vissa kanske det handlar om att få bättre kondition och det kan vara luddigt. Då kan man till exempel sätta upp målet att springa fem kilometer på 30 minuter.
3.Hur ska du genomföra träningen? Ibland kan det vara bra med en träningskompis som sporrar.
4.Skaffa en ”plan B”. Tänk ut i förväg vad du ska göra om du inte håller dig till planen. Se det inte som ett misslyckande utan det är något som hör till processen.
5.Ge dig själv belöningar på vägen. Det kan till exempel vara att unna sig nya träningsskor efter 40 träningspass eller massage efter 20 pass.
Hjärtat behöver någon form av träning som ger pulshöjning, 30 minuter varje dag.