Så fort sjöräddningsbåten Rescue TEEA har lämnat Kurjovikens småbåtshamn bakom sig ökar befälhavaren Andreas Stenlund farten. Båten sträcker ut sig och riktar fören mot sydost, snabbt är farkosten uppe i en hastighet av 34 knop. Den nästan flyger fram över den lugna vattenytan. Förutom befälhavaren Andreas Stenlund är Tage Staflund och Matheus Kertula med som frivilliga sjöräddare i dag. Matheus kör den lilla och smidiga vattenskotern som ligger några meter bakom, i båtens kölvatten. Trion har beredskap, men just nu är det inte allvar. De är bara ute för att visa upp räddningsverksamheten. En verksamhet som skriker efter frivilliga krafter.
– I dag är vi ungefär tio stycken operativa frivilliga sjöräddare. Vi skulle behöva vara 20 för att bli fullt bemannade, säger Andreas Stenlund.
All jourverksamhet är helt obetald. Verksamheten håller på från mitten av maj till att isen lägger sig i slutet av november eller början av december, berättar Andreas Stenlund.
– Vi försöker att vara i så länge som möjligt, för målet är att finnas till hands om det händer något, säger han.
Tage Staflund förklarar att en av svårigheterna med att hitta frivilliga är kravet på att kunna rycka ut på kort varsel.
– Vill man vara sjöräddare så måste man ha tillstånd från sin arbetsgivare. När du har jour måste du kunna släppa allt och åka direkt. Vi ska lämna hamnen 15 minuter efter att larmet har gått, så man kan inte jobba och bo hur långt bort som helst från räddningsstationen, förklarar han.
Sjöräddningssällskapet Räddningsstation Skellefteåhar två hemmahamnar, en täckt båt i Kåge småbåtshamn samt en öppen båt och en vattenskoter i Kurjoviken. Vattenskotern är specialbyggd för att lätt kunna plocka upp folk i aktern. Dessutom klarar den av att gå in där det är ganska grunt.
Huvuduppgiften för Sjöräddningssällskapetär enkel, men samtidigt så svår: att rädda liv till sjöss.
– Det kan vara allt från drunkningstillbud till bränder och grundstötningar, förklarar Andreas Stenlund.
I Sverige gjorde de 1 418 akuta räddningsuppdrag under 2015, varav 11 i Skellefteå. Förutom de akuta insatserna tillkommer övningar, uppvisningar och andra uppdrag som inte är direkt livräddande. En viktig del i verksamheten är den så kallade ”medlemsservicen” som innebär att de bistår någon medlem i Sjöräddningssällskapet.
– Det kan till exempel vara att vi hjälper till när en motor har stannat. En utryckning som inte innebär fara för liv, men i förlängningen kan avvärja en farlig situation, säger han.
I Sverige har sällskapet drygt 100 000 medlemmar. Räddningsstationerna är utspridda över hela kustremsan, från Piteå i norr och hela vägen bort till Strömstad vid norska gränsen. Det finns även några räddningsstationer vid de större sjöarna. Sällskapets verksamhet finansieras helt och hållet av medlemsavgifter, gåvor och donationer.
– Vi får inga bidrag från staten, säger han.
De tre besättningsmedlemmarna har alla sökt sig till Sjöräddningssällskapet för att de vill göra nytta och bistå människor i nöd. Tage Staflund har tillbringat en betydande del av sitt liv på havet och älskar sjölivet.
– Här kan jag få rädda människor på ett professionellt sätt. Det känns bra för mig. Frivilligheten är något väldigt positivt . Jag känner mig mycket stolt över att få representera Sjöräddningssällskapet, säger han och utstrålar både glädje och stolthet.
De andra besättningsmedlemmarna är båda sjuksköterskestudenter och tycker sig ha mycket nytta av sina sjukvårdskunskaper. Matheus Kertula har alltid haft en lust att hjälpa andra människor.
– Här får man också många bra utbildningar. Dessutom är det roligt att köra båt, säger han och ler.
Befälhavaren Andreas Stenlund har tidigare inte haft någon koppling till varken båt- eller sjöliv. Tack vare Sjöräddningssällskapet väcktes intresset.
– Här har jag fått utbildning till fartygsbefäl så jag kan agera befälhavare på räddningsbåten, säger han.
Andreas Stenlund påpekar att vem som helst kan bli frivillig sjöräddare. Inga förkunskaper, varken om båtar eller sjukvård, behövs. Men man måste kunna simma 200 meter och uppfylla kravet på att inställa sig inom 15 minuter.
Nu vädjar de om att fler ska söka sig till Sjöräddningssällskapet.
– Här gör vi skillnad, säger han Andreas Stenlund och får medhåll av de övriga i besättningen.
Sjöräddarnas 5 säkerhetstips
Sjöräddarnas 5 säkerhetstips
Flytväst på.
Var nykter på sjön.
Meddela anhöriga eller vänner vart du ska åka.
Se till att ha en livlina till land, telefon, sjöradio och nödraketer.
Ha telefonen i en vattentät plastficka runt halsen.
Hemsida: www.sjoraddning.se
Jag känner mig mycket stolt över att få representera Sjöräddningssällskapet.