Nedlagd snickeriverkstad blev ett lantboende

Stina och Ulf fann varandra på Vindelns folkhögskola. Den delade dragningen till slöjd och livet ute på landet skapade en dröm om egen gård. EN gård blev det. På senare år har paret utvidgat med det med en nedlagd snickeribostad där de dessutom startat ett lantboende. – Det är inget märkvärdigt, men det är just det som är grejen, säger Stina.

KIKAR IN GENOM FÖNSTRET Stina Stenmark tittar in mot snickeriverkstaden. Foto: Ulf Johansson.

KIKAR IN GENOM FÖNSTRET Stina Stenmark tittar in mot snickeriverkstaden. Foto: Ulf Johansson.

Foto: Foto: Ulf Johansson.

Livsstil & fritid2015-05-24 11:00

Det var på en slöjdutbildning på Vindelns Folkhögskola som Stina och Ulf träffades. Hennes uppväxt på ett lantbruk i Västergötland i kombination med Ulfs norrländska bakgrund och intresse för skogen var som klippt och skuret för att bo på landet. Stina utbildade sig till lärare med huvudämne träslöjd, Ulf blev först snickeriarbetare, men på senare år har han omskolat sig och börjat arbeta heltid i skogen.

När paret fick tips av en arbetskompis till Ulf att en gård i byn Svarttjärn skulle säljas kände båda direkt att det var här de ville bo.

– Jag drogs speciellt till den röda Västerbottensgården och de timrade ladorna. Sedan spelade närheten till skog och sjö en viktig roll. Pendlingsavståndet till stan är också praktiskt, säger Stina och fortsätter:

– Jag tror det ligger i tiden att vilja bo så här. Jag upplever att cirkeln runt Skellefteå med ökat tryck av boenden på landsbygden har växt bara sedan vi flyttat hit.

Paret slog sig ner i Svarttjärn 2003. Stina började jobba som lärare på Vebomark byaskola medan Ulf återupptog sitt snickeriarbete. Åren därpå fick Stina och Ulf döttrarna Linnéa och Tyra. Utöver familjemedlemmarna tillkom ett och annat djur ute på gården.

Det var 2013 som grannfastigheten, som tidigare använts som kombinerat snickeri och bostadshus blev till salu. Familjen Stenmark köpte huset och har sedan dess hyrt ut det till turister som vill bo på landet.

– Att vi bara bor en mil från flygplatsen har varit bra. En annan faktor var att nya flygdestinationer kom till och från Skellefteå. Detta skapade en ökad tillströmning av utländska turister, säger Stina och fortsätter:

– Det var hos just i denna målgrupp vi såg en stor potential. Det är klart vi också vände oss till svenska besökare, men de flesta kommer från något annat land. Turister efterfrågar många gånger det genuina och naturliga i landet de besöker och det var just det vi såg att vi hade.

Deras tanke på att paketera vad turisterna gillade att bo på landet blev alltmer tilltalande. Ulf och Stina såg en chans att få utveckla de saker som gör att familjen trivs så bra här där. Själva naturen, den finns redan där och annat som man kunde utveckla på hemmaplan.

– I bostadsdelen försökte vi förstärka det som redan var byggt med en hemmamiljöanda. Vi renoverade snickeridelen och har försökt att ha saker där som ska inbjuda gästerna till slöjdande. Slöjdvirke finns att hämta sig i skogen bredvid. Huset fixades vi så att vi skulle kunna ta emot upp till 8 personer, berättar Stina och fortsätter:

– Ute har vi märkt upp en vandringsled, så att gästerna enkelt kan ta sig ut i skogen. Vi har lagt ut en brygga nere vid sjön med en båt. Och Djuren på gården och miljön här omkring fanns ju redan här.

Men den stora frågan för familjen Stenmark sommaren 2013 var trots allt: skulle gästerna komma överhuvudtaget?

– Det kändes såklart nervöst. Men vi tänkte inte så mycket på antalet utan det viktiga var huruvida gästerna skulle uppskatta vistelsen eller inte. Så länge de var nöjda så var vi nöjda, påpekar Stina.

– Det som gjorde att vi startade det här var tanken på att paketera och sälja något som man själv uppskattar och så här i efterhand är det ju det som gör det så roligt när gästerna kommer till oss och är nöjda. Det är ju som att de bekräftar att den plats vi själva valt att bo på är fin och uppskattad av andra än oss. Det är verkligen en tillfredställande känsla.

Uppskattningen från gästerna motiverade förstås familjen Stenmark att fortsätta satsa på sitt lantboende.

– Den här våren har jag trappat ner mitt jobb som lärare från heltid till halvtid. Jag tänker att det här med lantboendet ska få ta lite mera tid. Jag driver också ett slöjdprojekt där jag åkt runt i skolor och täljer med barn. Beslutet att starta företag gör att jag kan syssla med lite av varje. Turistboendet är en del, slöjdandet en annan.

Under vinterhalvåret har lantboendet varit stängt. Men familjen funderar på att i framtiden ha öppet hela året.

– Vårvintern är ju verkligen fin och vandringsleden funkar ju lika bra på vintern med skidor. Vi tror det kanske går skapa någon typ av slöjdpaket där vi kan erbjuda täljning kombinerat med mat och övernattning. Kanske till och med slöjdpaket där man tillverkar sina egna träskidor. Vi har inte riktigt bestämt oss vartåt det kan bära än, säger Stina.

Ett populärt besöksmål i närheten är det stora klapperstensfältet ”Havsvågen”, som finns på två kilometers promenadavstånd från lantboendet.

Området bär lämningar efter den senaste istiden för ungefär 10 000 år sedan. På platsen finns också ett utsiktstorn i form av en älg som kallas för "Lill’n".

– Besöksmålet byggdes av byborna i Svarttjärn under förra året och invigdes av Thorbjörn Holmlund i väntan på "Stoorn", (den stora älgen) säger Stina.

Utländska turister dominerar statistiken för lantboendet som nu är på väg in på sin tredje säsong. Turister från USA, Australien Portugal och åtskilliga andra europeiska länder har varit gäster på boendet.

– Den internationella spridningen är rolig, säger Stina.

Gästboken från folk som övernattat på lantboendet ger hyresvärden en god inblick om gästernas intryck.

– Vi är jättenöjda över den positiva respons som vi fått hittills i gästboken. Det är en bra informationskälla där vi kan utläsa vad gästerna gillat, säger Stina.

Hur lantboendets framtid ser ut på längre sikt är inget som Stina Stenmark spekulerat över.

– Kanske säljer vi det till någon som vill flytta hit och bo här året runt. Vad som kommer ske om fem år får man helt enkelt se. Vi i familjen trivs med det vi gör just nu och det är det som är det viktiga, säger Stina.

undefined
KIKAR IN GENOM FÖNSTRET Stina Stenmark tittar in mot snickeriverkstaden. Foto: Ulf Johansson.

Plats: Svarttjärn, 3,5 mil söder om Skellefteå

Öppnades: sommaren 2013

Boningshuset: Gäster upp till 8 personer kan övernatta här. Lantboendet har kök, allrum med öppen spis, 4 sovrum, mulltoa samt dusch i källarplan. I husets bortre ände finns en enklare utrustad slöjdsal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!