När våldet tar över

Ungdomar, till synes helt vanliga svenskar, radikaliseras och söker sig till Islamska statens krig i Syrien. ”IS består av kriminella gäng och inget annat. Kriget ligger helt utanför Koranen och islams tro”, säger Lahcene Chellig, Skellefteå Islamiska Kultur Center.

Källarmoskén. Varje fredag klockan 12 samlas Skellefteås muslimer till fredagsbön. Foto: Lars Eriksson.

Källarmoskén. Varje fredag klockan 12 samlas Skellefteås muslimer till fredagsbön. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Livsstil & fritid2015-03-17 07:00

Klockan på väggen har stannat på två minuter i tolv. Nästan så att tiden har tagit timeout och uppmanar oss att stanna upp och tänka efter. För det finns mycket att fundera på i en värld där unga, till synes välmående, svenskar väljer att åka till krigets Syrien för att möta martyrdöden. Ett krig som ska ta över hela världen.

Stämningen är hjärtlig och artig. Många nickar och skakar hand medan andra kramar om varandra. Sparbankens gamla kassavalv har konverterat till moské. I lokalen har ungefär 140 muslimer samlats till fredagsbön.

Församlingsmedlemmarna representerar ett 20-tal olika nationaliteter och minst lika många språk, förklarar Lahcene Chellig, Skellefteå Islamiska Kultur Center. Om han ska gissa så finns det mellan 500 till 600 muslimer i Skellefteå. Ungefär 180 av dem är församlingsmedlemmar.

– Det som förenar oss förutom islam är det svenska språket samt att vi bor i Skellefteå. Vi kallar oss Skelleftebor för flera av oss har bott här i många år. Läkare, advokater, egna företagare och asylsökande samlas i moskén. Här är vi alla lika.

Om det kommer någon ny till moskén så hjälper de andra medlemmar dem till rätta i allt från kontakten med myndigheter till att berätta hur samhället fungerar, förklarar Lahcene. Han betonar också vikten av att församlingen ska vara och är helt politiskt oberoende.

Ungdomar i hela västvärlden rekryteras till IS för att bli jihadister. I Skellefteås islamiska församling är man extra observant och det finns en oro för vad som är på väg att hända i världen.

– Så vitt vi vet och känner till så finns det inga kandidater här i Skellefteå. Det finns alltid en risk och vi är beredda att agera om vi ser eller hör något. Vi måste visa rätta sidan av islam för de vilsna ungdomarna. Skolorna måste också ta sitt ansvar och agera om de ser något som är misstänkt, utan att vara rädda för att bli kallade rasister, säger Lahcene.

Han är förvånad över att svenska ungdomar, som många gånger har föräldrar som flytt krig, lockas av IS kamp. En kamp som helt strider mot islamiska tron.

– Att våldta små flickor finns det absolut inget stöd för i Koranen. IS är som ett spöke. De gör aldrig några uttalanden, men deras hemsidor och marknadsföringskanaler är igång dygnet runt. De har lyckats bra med sin propaganda och att sätta skräck i världen. Det handlar inte om islam.

Enligt Lahcene kan de allra flesta svenskar och Skelleftebor skilja på IS terror och vad muslimer i det svenska samhället står för.

– Jag känner mig inte hotad, säger han.

Lahcene tycker att politikerna under alla år han funnits i Sverige snackat om integration, men aldrig gjort något åt det. Oavsett vilken regering som har haft makten. Han menar att det svenska språket är en av de viktigaste nycklarna för att vi ska kunna integrera nyanlända flyktingar i vårt land. Men även understryker han vikten av att de ska få komma ut och arbeta så fort som möjligt.

– Här inne i moskén finns det två läkare i dag, men de får inte arbeta. Trots att de pratar bra engelska. Vi har brist på läkare. De måste få komma ut och jobba direkt.

Varje fredag klockan tolv gör imamen Ibrahim Aldufani ett böneutrop för att kalla till bön. Hans ögon gnistrar och han ler vänligt när han tar min hand i sin och samtidigt lägger den andra handen ovanpå. På fredagarna lämnar han sin praktikplats på en städfirma i stan och träder in i rollen som religiös ledare och imam.

Alla står vända i prydliga och raka led, vända mot Mecka. Det är endast män i lokalen. Kvinnorna hänvisas till ett rum intill. Tanken är att moskén ska byggas ut så att både kvinnorna och män kan få tillgång till bönesalen.

Imamen mässar fram dagens predikan på arabiska. Den handlar om vikten av att muslimerna ska tro på alla profeter och där ingår även Jesus. Han pratar även om hur livet ska behandlas. Hjälpa den som behöver hjälp och göra rätt för sig är viktiga ingredienser i en muslims vardag.

Efter bönen skyndar många iväg till arbeten och andra åtaganden. 19-åriga Ayoud Saeed dröjer sig kvar i lokalen. Med Koranen i handen berättar han om sitt tidigare liv – ett liv med alkohol, tobak och andra dåliga vanor. Nu är han troende och försöker att leva i samklang med sin muslimska tro. I fem år har han bott i Sverige. På grund av alla terroristhandlingar som gjorts i religionens namn så tycker han sig se ett avståndstagande från omgivningen. Han upplever att många vänder sig bort. Tidigare kände han sig populär bland sina skolkamrater. I dag finns det dem som skrattar åt honom när han inte vill dricka alkohol eller röka.

– IS har förstört min religion. Deras krig har inget med islam att göra, säger han.

undefined
Källarmoskén. Varje fredag klockan 12 samlas Skellefteås muslimer till fredagsbön. Foto: Lars Eriksson.
Muslimer i vår närhetFlykten undan hotenTerror och våld i Guds namn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!