När farsan köpte Morsans tog dottern över – krögarfamiljen expanderar

Tidigare låg här Morsans bar, men nu är det Malins pappa som äger restaurangen. Pappa Kjell är den som sköter ekonomin medan dottern Malin tar hand om matlagningen.

Omtyckt. Det är husmanskosten som är populärast bland kunderna. Foto: Lars Eriksson.

Omtyckt. Det är husmanskosten som är populärast bland kunderna. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Livsstil & fritid2015-10-09 20:00

Klockan är tolv och parkeringen utanför Malins Kök är full av bilar. Den stora lunchrusningen är i gång. I köket står Malin Falkman och steker raggmunkar och vid kassan står pappa Kjell Falkman och tar betalt.

– Nu är det järnet som gäller. Är man bara på tårna och väl förberedd så är det aldrig några problem, säger Kjell och försäkrar att de har läget under kontroll.

Kjell Falkman äger sedan tidigare Solbackens restaurangoch tog för ett par månader sedan över restaurangen på Hedensbyn. I och med övertagandet byttes namnet ut och det blev dottern som fick ge namn åt den nya lunchrestaurangen – Morsans blev Malins Kök.

– Det är Malin som basar för den här restaurangen. Hon är både kökschef och kock. Jag tar hand om ekonomin. Det gäller att göra mat som man kan tjäna pengar på. Man måste kunna räkna, förklarar Kjell.

Förutom att Kjell faktiskt var Skellefteås första diskjockey, det var på 1960-talet, så har han i många år varit resande säljare.

– Jag har ätit på oerhört många vägkrogar som serverat dålig mat. De har helt enkelt inte jobbat med riktiga råvaror. Här lagar vi mat från grunden och det är absolut förbjudet med halvfabrikat, säger han.

Kjell tillbringar största delen av sin tid på Solbacken och lämnar skötseln av Malins Kök till dottern. Varje dag har de båda restaurangerna tillsammans ungefär 500 lunchgäster. Med det antalet är de en av de större aktörerna som serverar lunch i Skellefteå.

Det här med att jobba tillsammans med sin far är enligt Malin inte något problem. De kompletterar varandra bra, Kjell med sitt ekonomiska intresse och Malin med passion för matlagning.

– Jag gillar att experimentera med olika råvaror när jag lagar mat. Kunderna uppskattar framför allt husmanskosten. I dag har de till exempel gått ätit mer av raggmunken än av fläskfilén.

Trots att Kjell är 64 år har han inga planer på att sluta som krögare.

– Jag kommer nog att fortsätta att jobba efter jag fyllt 65, kanske på halvtid. Jag är nog inte den som trivs med att sitta hemma och klappa katten, säger han och springer iväg för att hjälpa en kund.

 Recept:

Malins Raggmunkar med stekt fläsk och lingon.

2 dl vetemjöl.

1 tsk bakpulver.

1-2 tsk salt.

Timjan, persilja, vitlök och chili.

5 dl norrländsk mjölk.

1 ägg.

Ungefär 8 råa potatisar som finrivs.

Blanda ihop de torra produkterna och rör sedan ner de övriga ingredienserna.

Stek raggmunkarna i smör.

600 g rökt sidfläsk.

Salt och peppar

Stek fläsket knapriga i en het panna.

Servera med sallad, lingon och lite flingsalt med wild garlic.

Västerbottensschnitzel med persiljesmör och friterad potatis.

600 g fläskfilé.

2-3 msk dijonsenap.

100 g riven västerbottensost.

Cirka 2 dl vetemjöl.

Salt och peppar.

Putsa filén och skär ut portionsbitar. Banka ut fläskfilén till cirka en halv centimeter tunna skivor. Bred ut dijonsenap och dressa med västerbottensost. Vik ihop och panera i mjöl.

Stek i smör.

Persiljesmör.

100 gram smör.

0,5 dl hackad kruspersilja.

Salt och peppar.

Cirka 800g potatis som förkokas.

1 liter frityrolja.

Fritera potatisen, salta och krydda med lite örter.

BBM-burgers by Malin.

600 gram nötfärs.

1-2 tsk salt.

Nymald svartpeppar.

2 tsk cajunkrydda.

2 tsk tandoorikrydda.

1 gul lök, mixad.

1 pressad solovitlök.

1 ägg.

Blanda ihop ingredienserna och stek eller grilla hamburgaren.

Servera med ett gott bröd, till exempel olivciabatta.

Dressing: Pesto och cremé fraiche.

Tillbehör: Ruccola, rödlök, tomat, hyvlad morot, rostade pinjenötter och hyvlad västerbottensost.

Kunderna gillar framför allt husmanskost

undefined
Omtyckt. Det är husmanskosten som är populärast bland kunderna. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Lunchrusning. Ungefär 500 lunchgäster besöker de båda restaurangerna. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Matlagning. Malin Falkman gillar att experimentera med olika råvaror i köket. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Släktband. Far och dotter jobbar tillsammans. Samarbetet mellan Kjell och Malin Falkman fungerar alldeles utmärkt, försäkrar de båda. Foto: Lars Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!