Nålssticket som kan rädda synen

För 15 år sedan hade han troligen förlorat synen, men i dag finns behandling. ”Det är otroligt bra för min livskvallitet”, säger Bo Broberg som har åldersförändringar på gula fläcken.

Gula fläcken. Med en ögonkamera kan ögonläkaren Erika Johansson se om Bo Brobergs ögon försämrats från förra besöket. Foto: Lars Eriksson.

Gula fläcken. Med en ögonkamera kan ögonläkaren Erika Johansson se om Bo Brobergs ögon försämrats från förra besöket. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Livsstil & fritid2015-08-01 11:00

Vi befinner oss i lasarettets äldsta delar. De röda dörrarna i korridoren vittnar om en annan tid, då sjukhuset var nybyggt i början av 1900-talet. Det är ett gediget hantverk som ligger bakom de vackra dörrspeglarna. Här håller ögonkliniken till, men låt inte de gamla lokalerna få er att tro att tiden stått stilla. Här slår den senaste forskningen till och gör att en växande folksjukdom numera går att behandla. Tidigare fanns ingen behandling av åldersförändringar på gula fläcken, men nu kan den våta och allvarligare varianten behandlas.

– Det är en ökande andel patienter som drabbas av ögonsjukdomen och före år 2000 fanns över huvud taget ingen behandling, säger ögonläkaren Erika Johansson.

Åldersförändringar på gula fläcken är en av de vanligaste ögonsjukdomarna och dessutom den vanligaste orsaken till grav synnedsättning bland befolkningen i västvärlden. I gruppen över 75 år har 25 procent förändringar på gula fläcken. Sjukdomen har blivit vanligare i och med att vi lever längre nu än tidigare. Med andra ord är det en folksjukdom som förmodligen bara kommer att öka med åren.

Gula fläcken är en struktur i ögats bakre del. Det är den mest centrala delen av näthinnan och utan den skulle ögat inte kunna se detaljer och inte heller kunna urskilja bokstäver. Sjukdomen finns i två varianter, den torra och den våta. För den torra förändringen finns ingen behandling, men den har också ett betydligt långsammare förlopp än den våta varianten som i dag kan behandlas.

– Om man får krokigt och förvrängt seende eller en snabb synförsämring på ett öga, bör man ta kontakt med en optiker eller sjukvården. Det gäller att stanna upp förloppet och bevara synen så tidigt som möjligt, förklarar Erika.

Behandlingen är ganska enkel och går fort. Om undersökning och kontroll visar att gula fläcken har förändrats till det sämre mot förra gången ögat undersöktes får patienten besöka operationssalen. Allt sker samma dag och operationssalen ligger bara en bit längre ner i korridoren. En injektion i ögat och sedan kan patienten gå hem. Allt som allt tar det ungefär en och en halv timma.

– Det är fantastiskt att det finns en bra behandling. Den kan inte hjälpa alla, men de allra flesta, säger Erika.

Bo Broberg, 85 år, har i två år fått behandling för sin förändring på gula fläcken.

– Jag har fått 19 injektioner. Alternativet är att bli blind. Man vill ju se så länge man är med, säger han och skrattar.

Om det inte funnits någon behandling tror Bo att hans syn hade varit borta. Nackdelen är att patienterna måste undersökas relativt ofta och Bo besöker avdelningen med drygt en månads mellanrum.

– Injektionerna är kanske inte så behagliga, men det går snabbt. Dessutom är det alltid någon i personalen som håller mig i handen och det kanske behövs. Det känns i alla fall bra, säger Bo.

undefined
Ny behandling. Tack vare injektionerna kan många patienter slippa grava synnedsättningar. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Tillsammans. Med bilder på skärmen kan patient och läkare tillsammans se om det finns några förändringar på gula fläcken. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Gula fläcken. Med en ögonkamera kan ögonläkaren Erika Johansson se om Bo Brobergs ögon försämrats från förra besöket. Foto: Lars Eriksson.
Kliniken som sätter ögat i fokus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!