Den nya mobiltekniken har banat väg för utvecklingen av det digitala realtidsspelet Turf, som enligt den officiella hemsidan har över hundratusen registrerade användare världen över.
En nybörjare av det populära mobilspelet är Skelleftetjejen Linda Andersson. Spelet går ut på att ta över zoner med hjälp av en smarttelefon med en app som heter Turf.
– Turf har gjort att jag är mer fysiskt aktiv. Spelet motiverar mig att ge mig ut på en cykeltur mot olika zoner som jag följer genom spelet, säger hon.
Linda uppskattar sitt nya fritidsintresse där det inte heller är ovanligt att hon får chansen att träffa nya människor runt omkring Skellefteå.
– Jag stöter på flest turfspelare i stadsparken, inne i stan och vid älven, säger hon.
Linda har bland annat lärt känna de lite mer rutinerade "Skellefteturfarna" Mattias Lindqvist, Stefan Johansson och Karin Rönnlund som ofta är ute på vift med cykeln.
– Det är jättekul att få kontakt med andra personer som också har ett stort intresse för spelet, men samtidigt finns det också ett tävlingsmoment som gör att man inte alltid är sugen på att vara social då man är ute efter att samla poäng, säger Mattias Lindqvist.
Mattias spanar dagligen efter turfzoner under sina cykelfärder från hemmet på Morö Backe till jobbet på stan.
– Dyker det upp några zoner på vägen där jag kan plocka poäng så tar jag chansen om jag hinner. Det händer att det blir långa omvägar.
Han håller på med turf året runt.
– Jag har nog aldrig rört mig så mycket som jag gjorde den senaste vintern.
Stefan Johansson har också fått kontakt både med Mattias och Linda.
Enligt Stefan är zonen på torget och i stadsparken de populäraste turfzonerna i Skellefteåområdet.
– I turf så får man virtuella medaljer vilket kan motivera att man ger sig ut mitt i natten och cyklar. I Falkträsket finns det även en vattenzon och där ska man simma med mobilen.
Om man är intresserad av att hålla på med Turf under vinterhalvåret gäller det bara se till att ha bra kläder och utrustning så är det inga problem.
– Turf är ett spel för alla personer i alla åldrar. Det finns även en hel del pensionärer som turfar. För att kunna turfa behöver man en smartphone som det går att surfa på. Dessutom krävs det en installerad turfapp, säger Stefan.
Stefan, Mattias, Linda och Karin betraktar Turf som en mix av "herren på täppan" och digital orientering. I grunden så är det helt enkelt bra att alla som vill kommer ut och rör sig i naturen.
– Ett tips till alla är att testa Turf! Börja med att ladda ned appen och ta sedan de enklaste zonerna. Se till att din GPS är igång. Ett annat råd är att om man tar genvägar så blir det lätt senvägar.