Längst ner vid dörren, där det brukar dra in kyla i äldre hus, ligger några ihoprullade lakan. Allt för att inte värmen ska försvinna ut. För det är vad allt handlar om: Vi måste hushålla med våra resurser, menar miljöforskaren Björn Forsberg.
– Vi kommer att behöva leva med klimatförändringarna, men jag tror att vi har goda möjligheter att anpassa oss till dem, säger han.
Tidigare var Björn doktor i statsvetenskap på Umeå universitet. I dag försörjer han sig som författare, föreläsare och folkbildare i hur tillväxten påverkar jordens miljö. Historisk så har tillväxten hjälpt oss ur fattigdom. Men sedan har det gått över styr, menar han.
– Redan på 1990-talet så började man tala om hur vi snabbt var på väg att ställa om mot hållbar- och grön tillväxt. Men vi har sett hur den resursbelastande tillväxten snarare har stärkt sin ställning. Jag tycker att vi ska släppa hela begreppet tillväxt.
Framtidssamhället måste bygga på ett annat system, förklarar Björn.
– Vi lever i ett konsumtionssamhälle där många jobbar för mycket medan andra inte jobbar alls. Det är en obalans. Jag tror på en framtid som har fler inslag av småskalighet. Vi kan inte fortsätta att importera äpplen från Argentina och Nya Zeeland när vi faktiskt kan odla dem här hemma.
Björn menar att vi i dagens samhälle undertrycker många av våra grundläggande värden.
– Går man ut och frågar folk vad de värdesätter så är det ganska få som säger att det är att shoppa livet ur sig. Svaret är oftast att de vill ha mer tid för sina barn eller socialt umgänge med nära och kära.
Björn vill ha ett samhälle som inte tär på jordens begränsade resurser.
– Vi får hela tiden höra att det är marknaden som styr utvecklingen. I ett sådant klimat är det lätt att känna uppgivenhet. Men jag köper inte det där. Makten ligger i våra egna händer. Många drar likhetstecken mellan omställning och uppoffringar. Men det finns rikligt med forskning som visar att vi i västvärlden inte har ökat vårt upplevda välmående, från 1960-talet och framåt, trots att vi har haft stark tillväxt.
Världsekonomin är redan påverkad av miljöproblemen.
– Vi har inte haft tillväxt i västvärlden sedan 2007. Tillväxt i global skala är redan över och kommer inte igen. En samhällsplanering för ett resurssnålt samhälle bygger på ett närhetstänk. Stadsbor ska inte behöva ta bilen för att handla två liter mjölk, butiken ska ligga bekvämt nåbar till fots. Men bilen kommer inte att försvinna. Om det är någonstans bilen har en plats så är det på landsbygden.
Björn menar att vi kan bygga ett bättre samhälle, där vi alla har större inflytande över utvecklingen eftersom att ekonomin kommer att bli mer lokal.
– Omställningsvägen öppnar möjligheter och det är faktiskt en lustfull utmaning vi står inför.
Tillväxt i global skala är redan över och kommer inte igen