Messmörets framtid oroar herde som blir herde på annan ort

Nog är det väl en ödets ironi ändå. När nu jämten Lars Wangby äntligen bestämt sig för att återvända, då läggs messmörsfabriken ner och flyttas från republiken Jämtlands huvudstad Östersund till Haninge. Men kan messmör som tillverkats i stockholmstrakten verkligen smaka lika gott?

Bästa sättet. Messmör kan med fördel ätas med sked, anser Lars Wangby. Foto: Jeanette Lövgren.

Bästa sättet. Messmör kan med fördel ätas med sked, anser Lars Wangby. Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren.

Livsstil & fritid2016-06-09 16:00

Det måste manju fatta. En man som äter ett kilo Fjällbrynt i veckan är förstås bekymrad. Bureå församlings, numera före detta, kyrkoherde har nämligen ett livslångt förhållande till denna söta ljusbruna mejeriprodukt.

– Min mamma blandade messmör i vällingen när jag hade trög mage.

Då var sonen inte ens ett år gammal.

Hans sista konfirmandgrupp(som gav honom fyra burkar i avskedspresent) har räknat ut att Lars under sin levnad satt i sig närmare 2,5 ton messmör till en kostnad av 115000 kronor, räknat i dagens penningvärde. Det är siffror som imponerar. Imponerande är också att denna delikatess kan användas till så mycket.

– Man kan ha det både i såser och till bakning, försäkrar Lars.

Det har blivitdrygt 16 år som kyrkoherde i Bureå och på söndag håller han sin avskedspredikan.

– Det kan vara bra med en ny tränare i båset efter alla år (hockeymetafor, han älskar sporten), men jag hade tänkt stanna fram till pensionen för jag trivs bra och känner så många.

Det dök upp en ledig kyrkoherdetjänst i Åre församling. Om det är något som kan locka Lars mer än någonting annat så är det fjällen. För en friluftsmänniska som älskar att åka skidor, fjällvandra, skotta snö och fara på läger med både unga och vuxna så blev lockelsen för stark. Dessutom kommer han ju tillbaka hem.

Fast inte tillHålland, där han växte upp, utan till Duved, för det är där Åre församling har sin huvudkyrka. Det är också där den gamla prästgården ligger.

– Nedervåningen är uthyrd till låg- och mellanstadiet, vi ska bo på övervåningen, på 180 kvadrat, så nog ska vi få plats.

Att församlingen (som består av 4025 medlemmar, 375 färre jämfört med Bureå) hade en bostad att erbjuda var viktigt, kanske rentav avgörande för att flytten skulle bli av. Med Åre är det ju så ställt att huspriserna är i ständigt stigande. Den blomstrande skidturismen har sina ekonomiska sidor för den som vill arbeta och bli bofast på orten.

Vikfors övergerhanförstås aldrig. Lars bor i huset som farmor växte upp i. Innan det flyttades hit låg det i Gran i Kågedalen. Grannhuset byggdes av Lars morfar. Släkten har meterdjupa rötter på denna plats vid Bureälvens strand och barnen vill absolut att gården ska stanna i familjen.

– I vinter hyr vi ut huset till bekantas bekanta, men i framtiden får den bli sommarstuga.

Trots attLarsär omåttligt förtjust i handskottning (snöhögarna blir så mycket snyggare då) så kommer hyresgästerna att få förmånen att njuta av en snöslunga. Men det krävdes en kraftig snökanon och två timmars skottning för att gräva fram bilen för att övertyga honom om det kloka i en sådan investering.

Min mamma blandade messmör i vällingen när jag hade trög mage.

undefined
Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Bästa sättet. Messmör kan med fördel ätas med sked, anser Lars Wangby. Foto: Jeanette Lövgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!