De behöver inte bara vara ett tillbehör till köttbiten, utan förtjänar en helt egen plats på grillen. Ta grillad sötpotatis och servera med en god citrondressing och riven halloumi, så får du mat som är både matig och smakrik. Eller en avokado, kanske inte det första man tänker på att grilla, är enkel att lyckas med. Dela frukten, ta bort kärnan och grilla med snittytan mot gallret ett par minuter. Ät med en tomatsalsa med chili och lime.
Maillardeffekten
En riktig godsak på grillen är citronen. Dela och lägg snittytan mot grillgallret ute på kanten där det inte är lika varmt. Ju längre den får ligga desto sötare blir smaken. Pressa över grillade grönsaker, fisk eller en hummus.
Det händer saker även i grönsaker, precis som med kött, när man grillar. Den så kallade maillardeffekten uppstår när råvaror blir brynta, vilket ger grönsakerna den goda rostade smaken. Hettan från kolen driver ut vätskan och smakämnena blir mer koncentrerade.
Aromer och smaker
Börja med att pensla lätt med olja så att de inte fastnar i gallret. Använd gärna ett halster till ömtåliga grönsaker eller ett galler med litet avstånd mellan spjälorna så att de inte åker ned i glöden. Fina grillränder får man om man först lägger dem på en het del av grillen, men var försiktig så att de inte blir brända. Flytta dem sedan till indirekt grillning, exempelvis på grillfolie. Apropå folie, att grilla i paket är ett utmärkt sätt att ta vara på aromer och smaker. Vill du grilla potatis och rotfrukter kokas de med fördel innan.
Skulle det mot förmodan bli grillade grönsaker över så släng dem inte utan mixa samman till en god sås eller soppa dagen efter.