Vi sitter i ett hörn på Café Castor med en varsin kopp kaffe. En lugn och trygg plats, långt ifrån krig och terror. Något som alla vi svenskar gör: sitter i ett lugnt och tryggt land utan att riktigt förstå vad som händer i omvärlden.
Människor flyr för sina liv, i miljontals. Vi befinner oss i den värsta flyktingkatastrofen i modern tid. Bara i Syrien är över halva befolkningen på flykt. De flesta flyr inom landet, men många miljoner ger sig också bort från kriget för att söka sig till en tryggare plats.
– Det måste till en förståelse för att det är desperata tider i världen. Det pågår en katastrof just nu. I och med att vi är en del av världen så påverkar det och kommer att påverka oss. Flyktingströmmen präglar vår tid, säger Anna-Klara.
Bara en liten del av alla flyende människor lyckas komma till Europa och av dessa är det en minoritet som till slut hamnar i Sverige. Till Skellefteå är det bara ett fåtal individer som kommer – en liten, liten rännil av den stora flyktingströmmen.
– Den här frågan gör vi större och svårare än vad den egentligen är. Vi är alla bara människor på vår gemensamma jord och vi är här en kort tid. Den tiden måste vi försöka göra det bästa av. Om vi frågar våra barn så får vi veta hur enkelt allt är. De förstår att om det finns människor som inte har någonstans att bo borde vi låta dem flytta in till oss. Vi har på något sätt byråkratiserat medmänskligheten och gjort det svårt att vara medmänniska.
För 20 år sedan var ungefär fyra procent av Skellefteås befolkning utrikesfödda och i dag ligger siffran på drygt sju procent. Det finns dock kommundelar där procentsiffran ligger betydligt högre. Tittar man på hela Sverige så är cirka 15 procent av befolkningen utrikesfödda. Det man ska veta är att i den här statistiken finns, lokalt och nationellt, en betydande mängd finnar, tyskar och andra européer.
Anna-Klara menar att det stora problemet inte är att det är för många flyktingar som söker sig hit utan att allt för få som väljer att stanna i Skellefteå när de väl har fått uppehållstillstånd. Något man måste förstå är att kommunen aldrig kommer att uppnå målet på 80 000 invånare utan att vi får fler av de utrikesfödda att bosätta sig här. Ett mål som de allra flesta politiker i Skellefteå är eniga om, förklarar Anna-Klara.
– Vi skulle kunna vara 80 000 invånare redan om ett år, om vi bara hade bostäder att erbjuda. Det finns 12 000 människor som sitter och väntar i migrationsverkets boenden runt om i Sverige. De flyttar dit det finns lägenheter. Om vi bygger fler bostäder så kommer de inte att behöva stå tomma.
Anna-Klara önskar att fler bygger Attefallshus för att få fram bostäder och att vi alla bjuder in en nyanländ familj på middag. Hon anser att vi måste tänka i nya banor, alla måste dra sitt strå till stacken.
– Om vi gör det här på rätt sätt kommer vi definitivt att gå stärkta ur detta.
Det här kan du göra själv:
Erbjud dig att bli familjehem eller god man: kundtjanst@skelleftea.se
Bli kontaktfamilj eller kontaktperson: kontakt@flyktingarvalkomna.se
Upplåt husrum eller hyr ut bostaden: kontakt@flyktingarvalkomna.se
Bjud någon på middag: kontakt@flyktingarvalkomna.se
Bygg ett Attefallshus som du hyr ut: Glöm inte bygganmälan.
Erbjud läxhjälp eller svenskstudier i studiecirkelform: Kontakta något studieförbund.
Det måste till en förståelse för att det är desperata tider i världen. Det pågår en katastrof just nu.