Korvtillverkaren som blandar gin i korven

Han är född och uppvuxen i London med föräldrar från Cypern. ”Grannarna på gatan kom från både Italien och Jamaica”, säger Christofio Ahmed som tillverkar multikulturella korvar med lokalproducerat kött i Lövsele.

Smaker. Christofio är mycket noggrann när han smaksätter och blandar korvsmeten. Foto: Lars Eriksson.

Smaker. Christofio är mycket noggrann när han smaksätter och blandar korvsmeten. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Livsstil & fritid2017-10-24 12:18

Det doftar friskt av citroner när dörren till köket i Lövseles gamla skola slår upp. Där inne står Christofio Ahmed och blandar ihop smakerna till dagens produktion. Det kommer att bli en lång dag, en dag som troligen kommer att övergå i natt innan han uppnått dagens mål på 50 kilo korv.

– Att tillverka korven är den tråkiga delen av verksamheten, men det måste göras. Det är mycket roligare att testa fram smakerna, säger han och skrattar.

2013 startade Christofio, 47 år, och hans livskamrat Emelie Hertz, 34 år, Västerbotten Korvi Lövsele. Hemma på gården har paret en liten butik. Christofio förklarar med stor inlevelse om vilka smaker som gömmer sig i hans multikulturella korvar. Han pratar bara engelska även om han ibland försöker att lägga in ett eller annat svenskt ord i meningarna.

– Jag är ännu sämre på att förstå svenska, ursäktar han sig.

Christofio är född och uppvuxen i ett mångkulturellt London med matinfluenser från hela världen.

– Jag är väldigt lyckligt lottad eftersom jag växt upp med alla dessa smaker.

Han och Emelie flyttade till Västerbotten för sju år sedan och det var framför allt längtan efter att bilda familj och skaffa barn som var huvudorsaken.

– London är perfekt när man är ung, men när man fyller 40 år känns tempot för snabbt.

I dag har paret två barn, Rasmus, 4 år, och Edgar, 1 år. Eftersom Emelies mamma redan bodde i Risböle var valet att flytta till Skellefteå kommun inte så svårt. Men Christofio hade svårt att hitta ett jobb, trots att han hade 25 års erfarenhet från byggbranschen i London.

Tack vare att han även hade lite erfarenheter från att ha jobbat i ett slakteri som ung kom idén om att starta korvtillverkning. När verksamheten drog igång hade de sex olika korvar i sortimentet vilket i dag har växt till 24 korvsorter. De säljer även kryddblandningar och olika typer av såser.

Trots att han kryddar sina korvar med smaker från hela världen så är han noga med att använda kött som kommer från lokala bönder.

– Vi vill hela tiden ta fram nya smaker. Ibland får jag frågan om vi har falukorv, men då förklarar jag att vi inte ens har något som liknar falukorv, säger han leende och ruskar på huvudet.

Just nu håller han på att tillverka korv till julens försäljning. Förutom den traditionella julkorven som de tillverkat och sålt tidigare år så har han även testat fram en ny smak för i år, The Gin and Tonic.

– Problemet med gin och tonic är att när man blandar dem i korven försvinner smakerna. Därför har vi testat olika kryddor och kommit fram till en blandning som plockar fram smakerna igen, säger han och visar upp en burk med kryddor.

Dofterna från kryddblandningen avslöjar att några ingredienser är enbär, koriander och anis. Men han håller receptet hemligt. 20 kilo kött kräver en liter gin, tre liter tonic, zesten av tio citroner samt kryddblandningen.

Christofio lägger ner mycket energi på sitt hantverk, men några större pengar drar företaget inte in. Inte än i alla fall, påpekar han.

– Det handlar just nu om att utveckla företaget. Det lilla vi tjänar går tillbaka in i verksamheten.

Trots familjens snåla inkomster anser Christofio att familjen lever ett gott liv.

– Om man inte hela tiden vill ha en massa materiella saker så är man även fri. Har man bara pengar till sina räkningar så klarar man sig. Jag har vänner i London som jobbar sex till sju dagar i veckan, bara för att få ihop tillräckligt med pengar till räkning och hyra. Det är skrämmande.

Så småningom kommer företaget förhoppningsvis även att kunna generera lite vinst, hoppas han.

– Då hoppas jag att vi har råd att resa, det har alltid varit en passion i mitt liv.

Att driva ett glesbygdsföretag innebär också att vara tillgänglig.

– Det har hänt att kunder knackat på dörren klockan nio på kvällen. Vi kallar det för ”sausage emergency”, säger han och skrattar.

Christofios bästa korvrecept

The Swedish sausage and waffles

Ingredienser:

3 st The Swedish sausages.

Några droppar rapsolja.

Våffelmix tillsammans med vatten och smält smör.

Ajvar.

Creme fraiche.

Persilja.

Gör så här:

Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek korvarna på låg värme i 20-30 minuter, tills de blir gyllenbruna. Tag korvarna från värmen och lägg dem åt sidan.

Gör våfflorna. Skär upp korven när de svalnat.

Lägg en våffla på talriken och klicka ut creme fraiche. Placera den skurna korven på toppen av creme fraichen. Lägg lite ajvar i mitten på våfflan och garnera med hackad persilja.

Bangers and mash

Ingredienser:

6 st The English, The Scottish eller The British sausage.

1 stor lök.

6 st potatisar.

100 ml mjölk.

1 msk smör.

0,5 tsk med salt och svartpeppar.

1 förpackning gräddsås.

Gör så här:

Grilla eller stek korven tills den blir gyllenbrun.

Koka potatisen och häll bort vattnet. Tillsätt mjölk, smör, salt och peppar. Mosa potatisen med en potatisstomp tills du har den perfekta konsistensen.

Under tiden potatisen kokar så steker du löken och rör ihop såsen.

Placera moset i mitten på en tallrik och lägg på två korvar på toppen. Toppa med lök och häll sedan sås över korvarna.

undefined
Mångfald. Han har 24 olika korvar i sitt ordinarie sortiment. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Smaker. Christofio är mycket noggrann när han smaksätter och blandar korvsmeten. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Smaksätter. I år har han en korvnyhet inför julsäsongen, The Gin and Tonic. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Lövsele. Experimenterandet och utprovning av nya smaker är det roligaste med att vara korvtillverkare, menar Christofio Ahmed, Västerbotten Korv. Foto: Lars Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!