Korven som ska vara i kläm

Det råder ingen tveksamhet om att kocken Richard Löfmark älskar parisare. ”Det här är kärlek”, säger han efter en rejäl tugga av den nystekta snabbmatsklassikern, parisaren.

Snabbmatsklassikern. Kocken Richard ”Löme” Löfmark på Nordanågården älskar parisare och är med i parisareakademin. Foto: Lars Eriksson.

Snabbmatsklassikern. Kocken Richard ”Löme” Löfmark på Nordanågården älskar parisare och är med i parisareakademin. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Livsstil & fritid2015-09-05 11:00

Han trycker försiktigt, men bestämt ner brödet på grillbordet. På en riktig parisare ska nämligen brödet vara hopklämt och med grillränder, enligt Richard ”Löme” Löfmark. Helst i en sådan där gammal klämgrill som tidigare fanns i gatuköken. Parisare är en stor och ungefär en och en halv centimeter tjock skiva av korv eller medvurst som grillas och läggs in i ett hamburgerbröd. Viktigt är att brödet absolut inte får ha några sesamfrön

– Jag är uppvuxen på Östra Nygatan där stans bästa parisare gjordes. De gjorde den på det klassiska sättet i en klämgrill.

Den norrländska parisaren ska inte förväxlas med parisersmörgåsen som finns i övriga landet. Det är helt enkelt en smörgås med en köttfärsbiff och har ingenting med korvklassikern som finns i våra regioner. Richard menar att parisaren är den snabbaste maten du kan göra och att den dessutom kan varieras på miljoner olika sätt. Men det allra bästa är att den smakar så bra. I sitt jobb som kock på Nordanågården får han aldrig steka några parisare, men hemma är det inte ovanligt att favoriten dyker upp på menyn.

– ”Trucken” är min favorit. Den serveras med ost och ett stekt ägg. Viktigt att ägget är vändstekt med en hel gula som ska rinna när yttersta lagret petas sönder. Till det vill jag gärna ha Johnnys sötstarka senap och hackad gurka. Det är fina fisken.

Hamburgare eller parisare är inget svårt val för kocken som också är med i parisareakademin.

– Parisare givetvis. Det sitter i generna.

Jag är uppvuxen på Östra Nygatan där stans bästa parisare gjordes.

undefined
Viktigt. ”Ett äkta pariserbröd har inga frön. Det är ett måste”, säger pariserfantasten och kocken Richard Löfmark. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Snabbmatsklassikern. Kocken Richard ”Löme” Löfmark på Nordanågården älskar parisare och är med i parisareakademin. Foto: Lars Eriksson.

”Trucken”.

1 skiva pariserkorv.

Hamburgerbröd utan sesamfrön.

1 ägg.

1 skiva cheddarost.

Senap, ketchup och hackad gurka.

Gör så här:

Grilla pariserkorven samt brödet som du samtidigt klämmer ihop så att det blir platt.

Vändstek ägget och se till att gulan är hel och rinnig.

Sätt senap, ketchup och gurka på det undre brödet.

Lägg på korv, ägg och cheddarost. Toppa med det övre brödet.

”Sedan är det bara att trycka i sig parisaren.”

BBQ-parisare.

1 skiva pariserkorv.

Hamburgerbröd utan sesamfrön.

Champinjoner, paprika och lök.

Baby Rays grillsås.

Baconmajonnäs (majonnäs smaksatt med olja som bacon stekts i).

Gör så här:

Stek ihop champinjoner, paprika och lök.

Grilla pariserkorven samt brödet som du samtidigt klämmer ihop så att det blir platt.

Sätt Baby Rays grillsås på brödet, både på det undre brödet samt på undersidan av locket.

Lägg grönsaksblandningen på det övre brödet och på det undre brödet läggs baconmajonnäsen.

Montera ihop parisaren och ät.

Brie-parisare.

1 skiva pariserkorv.

Hamburgerbröd utan sesamfrön.

Senapsmajonnäs (blanda majonnäs, skånsk senap och honung efter smak).

Brieost.

Krispsallad, tomat och gurka.

Gör så här:

Grilla pariserkorven samt brödet som du samtidigt klämmer ihop så att det blir platt.

Sätt senapsmajonnäs på det undre brödet. På det läggs korven och grönsakerna.

Lägg brieosten på det övre brödet, som ska vara varmt.

Montera ihop och njut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!