Södertäljetjejen Isabelle Söderström, som har sina föräldrar uppe i Skellefteå, har länge varit djurvän. Under de senaste 5 åren har hon bott av och till i Indonesien på ön Lombok i staden Kuta, som ligger öster om turistmetropolen Bali.
– Många människor i Kuta Lombok har en fientlig inställning till hundar i allmänhet och gatuhundar i synnerhet. En hel del som bör där har inte hundar som husdjur. Därför är jag inte förvånad över hur gatuhundarna behandlas, säger hon.
Enligt Isabelle finns det över 400 hemlösa hundar ute på gatorna i Kuta. En av dem var tidigare den lilla tiken Patpat, som Isabelle till slut omhändertog.
– Hon var nära att dö av svält när jag hittade henne. Patpat är en vanlig gatuhund som är ungefär ett och ett halvt år gammal.
Det är ofta svårt att ta hand om en gatuhund.
– Det krävs mycket träning, men det har i alla fall gått bra för Patpat. Gatuhundar har svårt att anpassa sig till ett vanligt "hundliv" under ordnade former, även som valpar. Å andra sidan har Lomboks hundar i blodet att utvecklas till duktiga vakthundar och ta hand om sina ägare.
Det var i vintras under Isabelles senaste vistelse i Indonesien som hon grundade den ideella hundhjälporganisationen Kuta Lombok Dogs, KLD.
– Jag bildade KLD tillsammans med en annan tjej som har hoppat av, men nu har jag en belgisk tjej, Elfi, som medarbetare. Vi samarbetar lokalt med veterinärerna Nurul och Mina som kommer från Indonesien.
KLD gjorde sin största insats under maj månad då det arrangerades en kastreringsdag i Kuta.
– Det föds okontrollerat många gatuhundar på ön bortom människornas kontroll, men dagen blev väldigt framgångsrik då vi kastrerade 28 hanhundar. Men nu steriliserar vi endast tikar eftersom vi tror att det kommer ge resultat i framtiden.
Organisationen har också dragit igång en adoptionsverksamhet, skänker mat ute på gatorna till undernärda gatuhundar och donation till KLD.
– Det är svårt att hitta folk som vill adoptera. Därför bygger vi nu ett litet hem på ett säkert ställe, där valparna får växa upp som gatuhundar medan vi dagligen matar dem.
Trots detta är det svårt att åstadkomma förändringar.
– Indonesien har gjort jättestora framsteg, men landet präglas av en omfattande korruption. Det är svårt att bedriva ideellt arbete då du måste ha speciella visum som volontär. Vi sökte upp stadens "Head of the village" och fick klartecken.
Sedan Isabelle kom tillbaka till Sverige i maj har hon haft ständig kontakt med kollegan Elfi.
– Jag tycker att det fortsätter gå framåt och jag planerar att åka tillbaka vid nyår för att fortsätta arbetet.
Isabelles ambition är att turister och lokalbefolkningen ska få en bättre förståelse för gatuhundsfrågan.
– Det får negativa konsekvenser även för turisterna. Många känner sig otrygga att vara ute kvällstid på grund av att det är så många gatuhundar som springer lösa. Vi vill också införa utbildning i skolorna för barn och ungdomar.