Termometern visar 27 grader och på parkeringen intill bygdegården är det nästintill vindstilla. När vi öppnar bildörrarna slår värmen emot oss.
– Vilket väder vi har! Det ser ut att bli en av de finaste dagarna hittills i sommar, säger Gerd Pettersson.
Hon och Fredrik Lundqvist är båda engagerade i bygdegårdsföreningen. Medan Gerd är född och uppvuxen i byn, och senare hemkommen efter studier på annan ort, är Fredrik inflyttad från Lövånger.
– Jag och min familj flyttade först till Burträsk men sedan fick vi höra talas om Bodbysund och flyttade hit i stället. Det är en otroligt levande och naturskön by, förklarar Fredrik.
Älven
Och visst utmärker sig naturen. Bureälven rinner rakt genom byn och på vardera sida omges den av gröna fält och skogar. Här startar också den omtyckta kanotleden till Mjödvattnet, som anlades redan för 30 år sedan av Friluftsfrämjandet.
– Eller var det ännu längre sedan? Jag paddlade i alla fall mycket på den tiden, nästan i varje älv i Västerbotten, berättar Gerd och tar täten ner till bryggorna.
För ungefär 15 år sedan fick föreningen EU-medel för att rusta upp kanotleden. Förutom nya kartor och fler rastplatser räckte pengarna till en ny brygga och helt nya kanoter. I dag har de fyra kanadensare som nyttjas av både turister och bybor.
Fredrik och Gerd drar ut två kanoter i vattnet och med hjälp av våra paddlar skjuter vi ifrån bryggan. Gerd, som känner sig lite ringrostig, kommer snabbt in i gamla vanor och visar hur vi ska göra. Fredrik förklarar att leden passar såväl nybörjare som vana paddlare.
– Bara man gör som det står på kartan så är det ingen fara. Men visst kan det vara lite intressant på sina ställen, säger han.
Inte som på 50-talet
Efter en kort tur på vattnet återvänder vi till bryggan. I stället tittar vi in i bygdegården, som fortfarande utgör en central mötesplats för byborna. På 50-talet anordnades danser, bingon, teatrar och biovisningar här.
– Föreningen är kanske inte lika aktiv nu som då, det är nästan så att man får skämmas lite, säger Fredrik.
Men det är inte riktigt sant. I taket hänger bommar och ringar och på ena väggen sitter en basketkorg. Skolan brukar lokalen som gymnastiksal och en gång i veckan har byborna gymnastik här. På nedervåningen finns ett särskilt ungdomsrum och ett slöjdrum och i köket sitter helt nya fläktar som gör att lokalen är godkänd för matberedning och kan hyras ut till kalas och bröllop.
Driver campingen
Allt föreningsarbete sker ideellt, det är så det fungerar i Bodbysund, förklarar Gerd. Och det får vi snart se prov på.
På gårdsplanen intill bygdegården ligger Bodbysunds camping, ytterligare en verksamhet som drivs genom föreningen.
För sjätte året i rad hjälper Sören och Eivor Karlsson till som campingvärdar. Paret bor i Ursviken men Sören har sina rötter i Bodbysund.
– Vi blev tillfrågade om vi ville hålla till här och samtidigt klippa gräs och sköta om campingen. Sedan dess har vi blivit kvar och nu är vi här från maj till september varje år, säger Eivor.
Inte bara stamgäster
På gräsmattan står fem husvagnar på rad och Sören berättar att samtliga är säsongsplatser. Några gäster sitter och läser eller dricker dricka i skuggan. Bror och Gerd Svedberg med familj, som bara stannat till för att övernatta, håller på att packa ihop för dagen.
– Vi träffade en kille som tipsade om campingen i Burträsk men på vägen hit såg vi det här stället och svängde av direkt. Det är jättefint här och skönt med så lite folk. Det passar oss perfekt, säger de.
Familjen bor i Västerås men är på väg till Kiruna. Innan färden fortsätter norrut får de några lokala sevärdhetstips av Gerd, Fredrik och de andra campinggästerna.
– Ni måste passa på att svänga in vid Burträsk Mejeri på vägen, det är där Västerbottensosten tillverkas. Det är bara några kilometer bort, säger Fredrik.
– Ja det ska vi nog göra. Även om vi är från södra Sverige så vet vi ju om att den bästa osten tillverkas här, svarar Bror.
KANOTLED
”Bara man gör som det står på kartan så är det ingen fara.”
Fredrik Lundqvist, ordförande i bygdegårdsföreningen.