Fritidschefen Leif Gustafsson, 62 år, gillar friluftsliv och tillbringar, liksom många andra Skelleftebor, stora delar av sin fritid på Vitberget. På sommaren springer eller plockar han svamp och nu på vintern blir det skidåkning. Favoritrundan är milspåret.
– Jag är nog en av dem som använder Vitberget mest. Nästan varje kväll är jag här och åker, säger Leif Gustafsson.
Och många mil blir det för fritidschefen. Summeringen när säsongen är slut brukar landa på ungefär 100 skidmil.
I så gott som hela sitt yrkesliv har han jobbat på Skellefteå kommun. 1977 klev han in på fritidskontoret, och där har han blivit kvar. För drygt 25 år sedan tog han över ledningen och blev Skellefteås fritidschef.
– Jag trivs jättebra med jobbet, annars hade jag nog inte blivit kvar så länge. Det är en förmån att få jobba med frågor som många människor efterfrågar.
Skellefteå kommun satsar mycket på fritid.
– Vi satsar mest pengar av alla och har fantastiskt mycket anläggningar som man inte kan hitta i andra kommuner. Skellefteå har åtta badhus, sex ishallar och 36 elljusspår, det finns mycket av allt här.
Leif menar att förvaltningens fokus har flyttats från att enbart ha tillhandahållit och förvaltat idrottsanläggningar till att mer och mer skapa anläggningar som allmänheten kan nyttja utan kostnad. Exempel på det är bland annat Erikslidsbacken och pulkbacken vid Solbacken.
– Där pistar vi backarna, enkla åtgärder som är populära. Jag är jättestolt över att vi kan fixa sådant.
Fritid är en viktig ingrediens för att få människor att flytta eller stanna i Skellefteå, menar Leif. Han påpekar att flera undersökningar visar att när människor väljer var de ska bo är fritidsmöjligheterna viktigare än arbete, bostäder och utbildning.
– Skellefteborna listar friluftsliv som den mest efterfrågade aktiviteten. När vi frågade gymnasieeleverna vilka vinteraktiviteter de tyckte vi skulle satsa på svarade de: plogade promenadvägar. Nu har vi som ambition att skapa en plogad och upplyst promenadslinga i varje kommundel.
Framtidsplaner för att förbättra den offentliga miljön finns. Bland annat vill han utveckla ”älvsrummet” från Mobacken och ner till Älvsbackabron.
– Där skulle jag vilja bygga eldstäder, toaletter och naturstigar. Vi måste förvalta det här rummet som är populärast bland Skellefteborna.
Det som ligger framför dem just nu är några rejäla satsningar på Eddahallen med bland annat en äventyrsdel. Planer finns även på ett bastulandskap där han personligen har drömmar om ett turkiskt bad, ett hamam.
– Skelleftebor flyger till Turkiet och badar, varför skulle inte vi kunna ha det här, säger han glatt.
Efter ett helt liv i fritidens tjänst så känner han fortfarande att det finns mycket kvar att göra innan det är dags att lämna över till någon annan.
– Jag hoppas att jag hinner förverkliga drömmen om en friidrottshall. Den skulle jag gärna placera på Getberget, säger den 62-åriga chefen med framtidsdrömmar och tillägger:
– Jag har bråttom, men inte i skidspåret.
Jag är nog en av dem som använder Vitberget mest.