Höstens färgrika skörd

När hösten kom så har tomaterna har vuxit så det knakat. De har vuxit så de sträcker sig ut genom taket i Albin och Helens Johanssons växthus.” Vissa grönsaker har gått bra och andra sämre. Man vet ju inte hur sommaren blir”, säger Albin.

Foto: Norran

Livsstil & fritid2019-04-30 16:00
undefined

Albin är i full gång att konservera och ta reda på det trädgården har gett. Han har även varit och hämtat äpplen hos bekanta och har gjort 60 flaskor äppelmust. Äpplena har körts genom en köttkvarn och sedan i en press för att få ut det mesta av smakerna. Just när Norran är på besök så gör han inläggningar med tomater och tillsätter vitlök, chili, timjan, basilika och häller på frikostigt med rapsolja.

– Det ska vara rikligt med örter, berättar Albin.

undefined
I det lilla växthuset finns meloner, chili och paprika.
undefined
Cirka 60 flaskor äppelmust är klara.
undefined
Av majrova och kålrabbi gör han kimchi (koreansk inläggning).
undefined
Olika sorters tomater blandas med en mängd med kryddor och olja och sedan ska det kokas i ugnen.
undefined
Zucchini i olika former.
undefined
Albin tycker att det är bra att ha ett utekök när man ska jobba med alla de olika grönsakerna.

De överfulla burkarna ska sedan in i ugnen för att koka i 15 minuter. Tomatblandningen har dubbel användning. Den sedan smaksatta oljan och tomatkryddblandningen kan användas var för sig i matlagning på olika sätt.

– I år ska vi även pröva att göra surkål för första gången, säger Albin.

De har även fått mängder av zucchini i olika former som de bland annat river och bakar med och den rivna zucchinin går även att fryser ned. Albin brukar även göra en koreansk inläggning, kimchi, på majrova och kålrabbi.

– Nu börjar planeringen för nästa år. Det ska bland annat tas fröer, sättas vitlök och göras fler odlingsbänkar, säger Albin och jobbar vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!