Herr ICAnder bor inte här längre

En fördubbling på 25 år. Från 5 000 artiklar till 10 000. På Ica Supermarket i Skelleftehamn sker ständiga förändringar. Egen kock – vem hade kunnat ana det 1989?

Och nu är det ännu mera godis. Foto: Roine Sandlén.

Och nu är det ännu mera godis. Foto: Roine Sandlén.

Foto: Foto: Inger Ödebrink

Livsstil & fritid2014-11-14 19:00

En som inte är förvånad över det är Carin Skog som jobbat i butiken sedan 1973 och sett hur allt har blivit totalt annorlunda. Det är bara ytterväggarna som är sig lika.

1989 fanns det cirka 5 000 artiklar i dåvarande Ica Holmgrens Livs sortiment. Nu är det 10 000. Dubbelt upp på 25 år.

– Förändringen går bara fortare och fortare, förklarar Andreas Lundin, en av de två butikscheferna.

För ett kvarts sekel sedan utgjorde det färdiglagade ett minimum och det som fanns köptes av de yngre kunderna. Åke Burlin, som drev affären på den tiden, förklarade i Norran att de flesta lagade sin mat själva. De ville ha råvaror.

Det är andra tider nu och ålder spelar ingen roll.

– Vi har en egen kock och salladsbar. Vi bakar bröd, köper frysta degämnen som vi jäser i butiken, förklarar Andreas.

Annat som inte fanns -89 är spelavdelningen, hyllorna med gluten- och laktosfritt. Ekologiskt var mer en framtidsvision än ett faktum och att det skulle finnas receptfria läkemedel och blommor, det var det väl ingen som ens kunde fantisera om.

– Vi är ombud för Systembolaget och en gång i veckan kör vi hem varor till kunder som inte själva kan komma till butiken. Vi har catering, egna smörgåstårtor, bankomat, post … Man kan beställa en tvättmaskin på nätet, hämta och betala den här.

All service som inte finns någon annanstans, det hittar man i butiken.

Mer kommer det säkert att bli. Att trampa på bromsen är det verkligen inte tal om om lönsamheten ska hållas uppe och kunderna så där trogna som de tolv anställda hoppas att de ska fortsätta att vara.

Tolv. Är det fler eller färre jämfört med 1989?

– Färre, försäkrar Carin Skog. Vi var fler förr, även om de flesta jobbade deltid. Vi gjorde mycket mer för hand på den tiden.

Om tegelväggarna är desamma men antalet artiklar dubbelt så många … Hur får allting plats? Det måste ju vara knökat med tacos och fetaost.

Att få plats med mer är en fråga om logistik och planering. Mejerivaror levereras sex gånger i veckan, annat en eller upp till tre gånger varje vecka.

Så har vi planogrammet. Som väl enklast kan beskrivas som ett schema över var var sak ska stå på hyllorna. När mycket blir ännu mer måste det bli färre burkar av varje sort, vilket kräver påfyllning titt som tätt.

Nya smaker får oss att glömma det vi gillade så sent som förra månaden, men de historiska banden finns ändå kvar i själva byggnaden.

– När vi byggde spelbutiken hittade vi handsmidda spikar längst ner, berättar Andreas Lundin.

I personalens fikarum, precis under det golv där Carin Skog sitter på en stol och ta sig en eftermiddagskopp, där finns källaren som är igenfylld numera.

– Förr sålde man potatis där, men när jag började jobba här för 41 år sedan så användes källaren enbart som förråd.

När vi byggde spelbutiken hittade vi handsmidda spikar längst ner.

undefined
25 år sedan. Icahandlaren Åke Burlin mitt i det dåvarande sortimentet.
undefined
Och nu är det ännu mera godis. Foto: Roine Sandlén.
undefined
Andreas Lundins arbetsmiljö är färgsprakande, minst sagt. Foto: Roine Sandlén.
undefined
Carin Skog har sett varumärken komma och gå. Foto: Roine Sandlén.
undefined
Lena Lundholm fixar färska briemackor. Foto: Roine Sandlén.
undefined
Håkan Holmgren tillhör det spelande "gubbgänget" som träffas varje dag. Foto: Roine Sandlén.
undefined
Helena Strandh kommer ångande med rykande färska butterbullar. Foto: Roine Sandlén.

Butiken ägs av: Peter Jonsson och Mats Karlsson.

Föreståndare är: Andreas och Andreas. Lundin respektive Lindqvist.

ICAnder: Var ursprungligen en serie som publicerades i Ica-tidningen på 1940-talet. 1971 återanvändes namnet då reklamfiguren och senare även hans fru MonICA skapades. Dessa levde kvar in på 1980-talet. ICAnder var vanligast och syntes överallt i alla butiker. Förebilden till 1970-talets rundlagde figur var skådespelaren Sune Mangs (1932-1994). ICAnders kläder följde det rådande butiksmodet och han förekom även som tomte, olympier, ishockeyspelare, slalomåkare etc. 1971 tillverkades 928000 pappfigurer, det fanns även dockor att köpa.

(Källa: ica-historien.se)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!