Helena Wikström, 20 år, sitter hemma i köket och summerar äventyret i Tanzania. Hon tittar på bilder och reflekterar över att kontrasterna mellan Sverige och Tanzania är stora, men även likheterna. Det handlar inte om var vi bor utan mer vilka vi är, menar Helena.
– I vissa fall kan jag vara mer lik en människa i Tanzania än någon i Sverige, säger Helena.
Det var via Svenska kyrkans utbytesprogram ”Ung i den världsvida kyrkan” som hon fick chansen att besöka Afrika. Tanzania ligger strax söder om ekvatorn och har drygt 55 miljoner invånare. Rakt i norr gränsar landet till Uganda och det var där vid Victoriasjön, i nordvästra delen av landet, som Helena tillbringade tre månader.
– Tanken med utbytet är att unga vuxna ska kunna besöka Svenska kyrkans vänkyrkor runt om i världen, där vi kan dela tro och vardag med församlingsmedlemmarna.
I vinter var det sammanlagt 15 ungdomar från Sverige som reste till Tanzania, Brasilien, Costa Rica samt Filipinerna.
– När vi landade på flygplatsen hämtades vi av tre för oss helt okända män, men jag var aldrig rädd eftersom vi tillhör samma kyrka. Det kändes direkt att vi hörde ihop.
De fyra svenska ungdomarna som reste till Tanzania fick bo på skolor, men framför allt hemma hos olika familjer. Första perioden bodde Helena i en och samma familj i Kagera Sugar Parish, ett samhälle uppbyggt runt en sockerfabrik. Värdfamiljen bestod av församlingens pastor, hans fru och deras tre barn.
– Det blev verkligen ”min” familj. Jag hängde framför allt med mina värdsyskon Ainekyska och Joas som är 21 respektive 23 år. Jag hade aldrig tidigare träffat dessa människor och ändå kom vi varandra så nära. Den upplevelsen var så jättestark och häftig.
Familjemedlemmarnas tro var en naturlig del av deras vardag, till exempel bad de alltid bordsbön före maten.
– När jag berättade att många människor i Sverige inte gick i kyrkan blev de förvånade.
Trots att det finns ett flertal religioner i Tanzania så kunde inte Helena se att det skapade några motsättningar mellan människor.
– Det verkade gå väldigt bra för dem att bo grannar med varandra, det var häftigt att se.
Helena menar att många har en ganska ensidig bild av Afrika, en hel världsdel som faktiskt bebos av ungefär 1 miljard människor och består av 55 olika länder. Resan har gett henne insikten om att Afrika är en betydligt mer komplex del av världen än vad många föreställer sig.
– Jag har varit i en jätteliten del av Tanzania, ett litet hörn vid Victoriasjön. Så även min bild av Afrika och Tanzania är snäv, men jag är medveten om det.
Helena menar ett det kan vara svårt att jämföra Sverige med Tanzania just för att vi har så olika förutsättningar. Tanzania är visserligen ett fattigt land, men alla lever inte i extrem fattigdom.
– I Tanzania kan många människor överleva tack vare att de har sitt shamba, ett eget trädgårdsland.
Andra perioden flyttade hon runt och hann med att bo hemma hos sju olika familjer. Under dessa veckor fick hon se betydligt mer av fattigdom, men ingen av familjerna behövde svälta.
– En av familjerna hade inte el.
Att det blev Tanzania var ingen slump. Under en körresa med Skellefteå pastorat 2014 besökte hon nämligen landet för första gången.
– Då var jag 17 år och tjatade till mig en plats i vuxenkören. Jag ville verkligen resa dit, säger hon och skrattar.
Resan med kören varade i tio dagar gav henne mersmak.
– Jag blev kär i landet.
Nu är Helena fullproppad med intryck och det är något hon gärna delar med sig av.
– Hela poängen med resan är att stärka relationerna med våra vänförsamlingar. Nu ska jag ut i stiftet och berätta om min resa.
Men utbytet är precis som det antyder, ett utbyte. Till våren kommer fyra ungdomar från Tanzania och besöker Sverige.
– Två av dem kommer till Skellefteå. Det är inte helt klart var de ska bo, men det kanske blir hos oss. Jag är taggad på att få träffa dem.
Helena är ung och har inte bestämt sig för vad hon vill göra i framtiden, men närmast väntar ett arbete som lärarassistent på Bergsbyskolan.
– Men jag kommer definitivt att resa tillbaka till Tanzania, jag har ju vänner där, säger Helena utan att tveka.
Fakta
Ett utbytesprogram som Svenska kyrkan driver.
Öppet för unga vuxna som är engagerad i Svenska kyrkan och är mellan 18 och 30 år.
Varje höst reser 14 till 18 deltagare från Sverige till samverkanskyrkorna i Brasilien, Costa Rica, Filippinerna och Tanzania. Till våren kommer samma antal deltagare från respektive land till Sverige och Svenska kyrkan.
Det vanligaste är att deltagarna bor hos olika värdfamiljer.
Allt bekostas av Svenska kyrkans utbytesprogram.
Jag hade aldrig tidigare träffat dessa människor och ändå kom vi varandra så nära. Den upplevelsen var så jättestark och häftig.