Hårt jobb har gjort dokusåpadoktorn Niklas till professor

Vad krävs för att bli professor? Ja, först och främst måste man nog vara ganska smart. Men det är något annat som är väldigt viktigt. Man måste jobba hårt. Kågekillen Niklas Marklund verkar ha båda egenskaperna.

Foto: Foto: David Ekström

Livsstil & fritid2015-11-12 15:00

Som ung var han känd som en extremt stor fotbollstalang. Även i bordtennis var han en stor talang. Men även i skolan var han minst sagt talangfull. Femmorna på betygspapperet regnade in och idrottskarriären fick stå åt sidan. Till största del i alla fall.

1986 lämnade han Skellefteå för att utbilda sig till läkare. Det blev studier i Umeå och en sväng till USA där han vidareutbildade sig vid Harvard Medical School i Boston. Men han var inte helt förlorad för Skellefteå, i alla fall inte under en tid.

– Mellan 1993 och 1995 så gjorde jag min AT-tjänst på Skellefteå Lasarett. Det är ett fantastiskt trevligt sjukhus att jobba på, konstaterar han.

Där bestämde han sig för en inriktning, han blev neurokirurg och flyttade till Uppsala.

Nu 20 år senare, efter att mycket vatten runnit under broarna där Niklas bland annat fanns med som neurokirurg i TV3:s dokusåpa Sjukhuset, blir han i morgon installerad som professor vid Uppsala Universitet.

Och som tidigare har nämnts. Han har jobbat hårt för att bli det.

– Jag delar min tid mellan att vara överläkare i neurokirurgi, forskning om hjärnskador och undervisning. Läkararbetet består av operationer, jourarbete, bedömning av patienter och annat som hör till det kliniska arbetet. Forskningen består av att handleda doktorander i sin forskarutbildning, planera projekt, leda forskningsverksamheten, skriva vetenskapliga artiklar och, vilket tar mycket tid, söka anslag för forskningen. Jag undervisar också mycket - både på Europisk nivå och vid Uppsala Universitet om olika aspekter av neurokirurgin och specifikt om skallskador.

Att bli professor är dessutom rätt komplicerat, och inte gjort i en handvändning. Det är olika steg som krävs.

– Första steget som forskare är att bli medicine doktor, det vill säga att disputera efter cirka fyra års forskarutbildning vilket jag gjorde parallellt med min utbildning till neurokirurg.

Enligt Niklas så är det många som stannar där, men han valde att gå vidare.

– Jag tycker att forskning är intressant och åkte bland annat till USA i två år för att fördjupa mig i ämnet. Sedan blev jag docent, vilket är nästa steg. Docent blir en forskare som bedrivit ytterligare forskning, publicerat ett antal forskningsartiklar och bedrivit omfattande undervisning.

För att sedan bli professor är det många fler krav som ska uppfyllas. Det är krav på att ha handlett flera doktorander, undervisat på hög nivå, lyckats få forskningsanslag, och bedrivit "självständig och ledande" forskning inom området.

– Sakkunniga experter inom området bedömer ansökningarna för att värdera om meriterna är tillräckliga. Det är den högsta befattning man kan få inom universitetsvärlden så kraven är höga. Så mycket arbete krävs minst sagt.

Berätta om forskningen som du bedrivit?

– Jag forskar mest om skallskador och andra akuta hjärnskador där syftet är att utveckla nya behandlingar och läkemedel. Jag har mest varit intresserad av skador på hjärnans vita substans och varför hjärnans egen återhämtningsförmåga är så dålig. Några andra områden som intresserat mig är varför en skallskada i vissa fall ökar risken för demensutveckling och vilka konsekvenser som upprepade hjärnskakningar inom idrotten ger, och varför.

Varför har du valt just den forskningen?

– Hjärnan har alltid fascinerat mig och när den skadas sker mycket komplicerade händelser som vi fortfarande inte vet så mycket om. Det är fascinerande att vara med i en tid när vi lär oss otroligt mycket om hjärnan och dess sjukdomar, nu när teknikerna att studera hjärnan utvecklas så snabbt. Jag har också arbetat mycket med patienter med akut hjärnskada och verkligen sett behovet att nya behandlingar.

Bakgrunden som idrottsman går också igen.

– Som gammal idrottare så har alltid idrottsskadorna intresserat mig mycket och hjärnskakningar får stor uppmärksamhet nu, inte minst inom ishockeyn.

Hur går utnämningen till?

– Jag blev formellt professor i neurokirurgi 1 juli i år, men på fredag sker själva installationen med pompa och ståt enligt gamla traditioner vid Uppsala Universitet. Avslutningen sker sedan med middag och fest på Uppsala slott med underhållning och trevligt sällskap.

Som gammal idrottare så har alltid idrottsskadorna intresserat mig mycket.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!